Prijava

Vaša prijava

Šuker u Saboru: “Zamolit ću ministra da primi izaslanstvo iz Donje Lomnice”


U tijeku saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša povela se rasprava o asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici. Opozicijski zastupnici Miro Bulj (Most) i Gordan Maras (SDP) upozorili su na ugroženost zdravlja ljudi, mogućnost zagađenja izvora pitke vode, ali i na šutnju goričkih saborskih zastupnika.

“Ne možete kao gradonačelnik svojim sugrađanima reći ‘problem ću riješiti’, pa ga onda ne riješite, i o njemu uopće ne govorite”, rekao je Maras.

Maras i Bulj upitali su Vladu zašto nije moguća revizija studije utjecaja na okoliš koja bi situaciju raščistila. Oba su zastupnika upozorila na mogućnost sprege politike i kapitala.

DRŽAVNI TAJNIK: REVIZIJA STUDIJE NIJE INSTRUMENT PREDVIĐEN ZAKONOM

Odgovorio im je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat. Horvat je rekao da po izdavanju rješenja o prihvatljivosti studije nije bilo žalbi, a da revizija studije utjecaja na okoliš nije pravni instrument predviđen Zakonom o zaštiti okoliša. Prenosimo njegov odgovor u cijelosti:

“Vezano da Donju Lomnicu, oko koje se toliko pričalo, reći ću da je postupak procjene utjecaja na okoliš završen rješenjem 2010. godine. Završen na način da su svi imali po zakonu pravo učestvovati u javnoj raspravi, dati svoje sugestije ili osporavati dijelove procedure. Nitko tad nije ništa osporio, od 2010. godine.

U tom periodu investitor je na osnovu takvog rješenja pribavio pravovaljanu lokacijsku i građevinsku dozvolu, sve po zakonu, i na osnovu toga je počeo raditi. Sad 2018. ili 2017. netko intervenira i traži od nas da mi zahvaćamo u cijeli postupak revizijom studije, koja, prije svega, kao pravni instrument nije predviđena Zakonom o zaštiti okoliša.

Druga stvar, prostornim planom je ucrtana navedena lokacija. Nitko se nije bunio niti osporavao u postupku donošenja prostornog plana.

Treća stvar, Ministarstvo je u samom rješenju propisalo mjere zaštite okoliša i inspekcija to kontrolira. Dakle, postavljamo pitanje zašto u osam godina nitko nije reagirao na ovo činjenično stanje. I sad kad je investitor krenuo, treba ga zaustaviti, i poslati poruku svim investitorima da smo mi prostor gdje je moguće nakon deset godina zahvatiti i u lokacijsku i u građevinsku dozvolu i očekivati da budemo prostor atraktivan za investiranje.”

ŠUKER: KLJUČNO PITANJE JE UPOZNATOST MJESNE SAMOUPRAVE

Replicirao mu je gorički zastupnik Ivan Šuker istaknuvši da je elementarno pitanje problema upoznatost mjesne samouprave s procesom donošenja rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš te izdavanja lokacijske i građevinske dozvole.

“Sve je tu po zakonu napravljeno, međutim postavlja se elementarno pitanja, a to je funkcioniranje mjesne samouprave. Da li je u trenutku izrade studije utjecaja na okoliš, izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, mjesna samouprava bila upoznata s tim. To je po meni ključno pitanje.

Nekada kad se ti dokumenti rade, onda se malo bježi od toga. Jer da su rasprave vođene u okviru mjesnog odbora, onda vjerojatno oni koji kažu da nisu znali, ne bi imali pravo to reći. Međutim, mislim da za rješenje ovoga problema nitko ne treba skupljati političke poene. To ovim ljudima naprosto neće pomoći.

Istina je da možda 500 metara zračne linije otuda se nalaze tri bunara vodocrpilišta koje opskrbljuje vodom Veliku Goricu, međutim mislim da je rješenje za ovaj problem da ministar ili njegov suradnik kojem će on dati određene ovlasti primi te ljude iz Donje Lomnice i da im u miru objasni i pokaže o čemu se radi i kako se radi. Briga me je za moje sugrađane i zamolit ću ministra Ćorića da primi izaslanstvo ljudi iz Donje Lomnice”, rekao je Šuker.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Internet TV Hrvatskog sabora


Županijsko Natjecanje u judu