Prijava

Vaša prijava

Gorički ogranak Matice hrvatske predstavio ovogodišnji program


Gorički ogranak Matice hrvatske objavio je Plan aktivnosti za 2018. godinu. Od ukupno 36 događaja najavljena su 24 Matičina četvrtka i šest Turopolskih večeri.

Očekuje nas šest predavanja i predstavljanje četiriju knjiga. Matica dodjeljuje književnu nagradu, predstavlja novu LUČ i novi časopis na turopoljskom dijalektu.

Turopolske večeri održat će se u Plesu (svibanj), u Buševcu i Donjoj Lomnici (rujan), u Velikoj Mlaki i u Kurilovcu (listopad) te u studenom u Mičevcu.

U Muzeju Turopolja gostovat će znanstvenici iz Hrvatskog instituta za povijest, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Staroslavenskog instituta te sa Šumarskog fakulteta. Najavljena su predavanja o Domovinskom ratu i srednjovjekovnom Zagrebu te o stanju mladih stabloreda u Velikoj Gorici.

Knjige predstavljaju pisac i novinar Aleksandar Božić (monografija Magna silva – Turopoljski lug) i odgojiteljica Vesna Sršen (Od priče do igre). Zbirku poezije i proze Najti svoju goru Branke Jagić (+2015.) prikazat će književnica Marija Lamot iz Krapine. Najavljena je i večer posvećena romanu Ante Guge Žetva u polju otrova.

U svibnju Matica predstavlja LUČ 5 (2017), a u studenome novi časopis na turopoljskom dijalektu. Najavljene su dvije rasprave o turopoljskom dijalektu, u travnju i u studenom. Na proljeće će biti poznati rezultati 9. Matičinog književnog natječaja.

Aktivnost udruge predstavit će Ansambl “Zlatne godine”, Etno udruga Kurilovec, KUD Velika Mlaka i HPD “Kučani”.

Gorički branitelji gostuju u ožujku. Matica je u siječnju sudjelovala u 9. hodočašću u Gvozdansko.

Književno-glazbenu večer održat će u Muzeju Turopolja gorički gimnazijalci, a Đurđa Parać svoju treću književnu večer.

U posljednjem tjednu veljače Matičin Ogranak Velika Gorica obilježava 200. Četvrtak.

Tekst: Ante Vekić, Foto: “Muzej Turopolja Velika Gorica” by Ex13 is licenced under CC-BY-SA-2.5 (Wikipedia; Autor nema saznanja o korištenju fotografije.).


LiDraNo 2018