Prijava

Vaša prijava

Inženjer prometa: Rotor u Gradićima loše je građevinski izveden


Nakon prvog ozbiljnijeg snijega i samo dva mjeseca nakon otvaranja, raspala se kamena podloga središnjeg otoka rotora u Gradićima. Pitali smo velikogoričkog inženjera cestovnog prometa i predavača prometnih predmeta na Pučkom otvorenom učilištu u Karlovcu Darka Kuševića zašto se dogodilo oštećenje.

“Prema poslanoj slici, ali i samim uvidom u postojeće stanje, vidljiva je loša građevinska izvedba mini kružnog raskrižja.  Vidljivo je da je središnji otok kružnog raskrižja uređen popločavanjem kamenom podlogom koja je loše izvedena. U ovom slučaju središnji otok  trebao bi imati svrhu razdjeljivanja i vođenja tokova i sprečavanja opasnih skraćivanja putanja vozila.  Na primjeru navedenoga raskrižja središnji otok za teretna vozila nema tu svrhu. Teretna vozila koriste središnji otok kao provozni središnji otok i time uništavaju kamenu podlogu”, objašnjava Kušević.

rotordijagram
Izvor: Hrvatske ceste

“Zbog čega se to događa?  Zbog projektno-tehničkih elemenata samog raskrižja. Zbog prostornih gabarita na tom mjestu je jedino bilo moguće izgraditi mini kružno raskrižje sa središnjim provoznim dijelom za teretna vozila. To se u ovom slučaju nije dogodilo i otežalo se kretanje samim kružnim tokom te su time teretna vozila prisiljena koristiti središnji otok za vožnju. Tijekom projektiranja raskrižja trebalo se uzeti u obzir provoznost mjerodavnog vozila, u ovom slučaju tegljača s poluprikolicom. Prema slici vidljivo je da i provozni dio središnjeg otoka nema svrhu koju bi trebao imati zbog ugrađenih montažnih rubnjaka”, analizira inženjer cestovnog prometa.

rotorxy
Izvor: GPZ

“Dobri primjeri izvedbe mini kružnog raskrižja su u Njivicama (prikazano na slici) i Ogulinu. Provozni dio središnjeg otoka i središnji otok u cijelosti su uzdignuti u odnosu na kružni kolnik i preko kojega mogu prelaziti, u pravilu, veća vozila.  Središnji otok izveden je uzdignuto, pri čemu je vanjski rub otoka uzdignut za 2 – 3 cm s obzirom na visinu kružnog kolnika. Središnji otok je asfaltiran i time podnosi veća prometna opterećenja, a radi bolje uočljivosti mini kružnog raskrižja, središnji otok može se obojati. Takav princip izvedbe mini kružnog raskrižja može se implementirati i na raskrižje u Gradićima”, zaključuje Kušević.

Najava-izgradnje-rotora-u-Gradićima-1
Izvor: Grad Velika Gorica

Samo su radovi na raskrižju Željezničke, Gradićke i Ulice kralja Tomislava koštali građane Velike Gorice 494 000 kuna. Upit o uzrocima oštećenja, roku i cijeni sanacije rotora uputili smo izvođaču, gradskoj tvrtki VG Komunalac d.o.o., i nadležnom upravnom odjelu Grada Velike Gorice, ali do zaključenja ovoga teksta nismo zaprimili odgovor.

Tekst: Ante Vekić, Foto: čitatelj