Prijava

Vaša prijava

Lovrinović zatražio izmještanje asfaltne baze iz Donje Lomnice


Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) održao je u Hrvatskom saboru konferenciju za novinare s predstavnicima Inicijative STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici.

Lovrinović je najavio da će otvoriti pitanje odgovornosti onih koji su omogućili izgradnju baze te je zatražio da se u što kraćem roku nađe druga adekvatna lokacija.

“Pravo na zdravlje mora biti jače od bilo kakvog drugog prava”, rekao je Lovrinović.

IZMJEŠTANJE BAZE

Lomničani su kazali da su u tijeku razgovori s ministrom državne imovine Goranom Marićem oko zemljišta za izmještanje i da će se uskoro po tom pitanju znati više.

“Ako se uzme u obzir da je baza u Donjoj Lomnici u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, a da se gradi na vodoopskrbnom području, neshvatljivo je da lokalna samouprava nije postupila na način da je razmišljala o ovome i da je dovela ovaj narod u opasnost po zdravlje”, rekao je Jozo Ezgeta (Promijenimo Hrvatsku).

Podsjetimo, Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice nije našlo zamjensko zemljište te je zatražilo pomoć od Vlade Republike Hrvatske. Prema Strabagovom izračunu, troškovi izmještanja iznosili bi najmanje 22,5 milijuna kuna.

MJESNI ODBOR

Vijećnik Mjesnog odbora Donja Lomnica Mijo Jakunić (GLAS) rekao je da su mještani Donje Lomnice 2010. skupili 837 potpisa protiv asfaltne baze.

“Preko 95 posto mještana nije znalo da su donesene  dozvole. Trebao je znati Mjesni odbor kojem sam ja bio u tri saziva i nisam stvarno znao. Debelo se pogodovalo jednoj stranoj kompaniji, mještanima se to tajilo i skrivalo”, rekao je Jakunić.

UTJECAJ NA ZDRAVLJE

O utjecaju asfaltne baze na zdravlje ljudi govorili su mag. medicinske biokemije Josipa Juričev – Sudac, liječnik Jozo Ezgeta i neovisni znanstvenik, fizikalni kemičar dr. Stanko Uršić.

Složili su se da izlaganje kemikalijama koje će asfaltna baza ispuštati uzrokuje rak, probleme sa središnjim živčanim sustavom, oštećenja jetre, probleme s disanjem i iritaciju kože.

Uršić je rekao da je problem ne samo zdravstveni, nego i pravni, upozorivši da su izgradnjom asfaltne baze povrijeđeni i Ustav Republike Hrvatske i Arhuška konvencija, koju je Hrvatski sabor ratificirao.

NAČELO OPREZNOSTI

Juričev – Sudac i Uršić upozorili su da se u procesu nije vodilo računa o “načelu opreznosti” (precautionary principle).

“Načelo opreznosti je 2000. godine ušlo u europsko zakonodavstvo i štiti nas na principu toga da imamo pravo tražiti zaštitu od onoga što ugrožava naše zdravlje čak kad po tom pitanju ne postoji znanstvena dorečenost”, rekla je Juričev – Sudac.

“U tom kontekstu uopće nisu potrebni na zakonskoj razini, a Hrvatska je danas Europa, egzaktni dokazi udišu li građani danas ili sutra benzopirene. Načelo opreznosti je dio i naše stečevine i u našem je zakonu o okolišu”, rekao je Uršić.

Uršić je pozvao Lomničane da slučaj upute Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Michael Stepanić