Prijava

Vaša prijava

Sindikat zaposlenih u predškolskom odgoju najavio prosvjed, Gradonačelnik poziva na nastavak pregovora


Zbog zastoja u pregovorima s Gradom Velikom Goricom po pitanju kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskom odgoju, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je gradonačelniku Draženu Barišiću otvoreno pismo u kojem najavljuje prosvjed i štrajk.

“Radnici u predškolskim ustanovama već duže vremena rade pod pritiskom, s velikom neizvjesnošću i u stalnom iščekivanju, te to sigurno ne može biti poželjno radno iskustvo, a najmanje humano. Rad radnika u predškolskim ustanovama jednak je radu radnika u gradskoj upravi, jer vrijedimo jednako!”, poručuju iz SOMK-a.

Pregovori traju od 2016., a nova runda razgovora počela je u studenome prošle godine, kada je Grad osnovao pregovarački odbor. Predsjednica SOMK-a Božica Žilić, s kojom smo razgovarali u središnjici sindikata, tvrdi da su u pregovorima približavana stajališta, da je u jednome dijelu postignut dogovor, ali da se do konačnog rješenja nije došlo.

Na upit o prekidu pregovora i dosad postignutim dogovorima, Grad Velika Gorica odgovorio je da je uvijek spreman za socijalni dijalog, a gradonačelnik Barišić pozvao je i sindikat i odbor na povratak za pregovarački stol.

SINDIKAT TRAŽI IZJEDNAČAVANJE KOEFICIJENATA ZA POMOĆNO I TEHNIČKO OSOBLJE

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić je rekla da su pregovori o usklađivanju koeficijenata zaposlenih u predškolskom odgoju sa zaposlenima u gradskoj upravi počeli već u rujnu 2016. godine, kako je određeno kolektivnim ugovorom iz ožujka iste godine.

Nije problem, kaže, što nije postignut dogovor, odnosno što nisu prihvaćeni svi zahtjevi SOMK-a, nego što je dijalog u siječnju naprasno prekinut.

Na prosvjedu upozorenja, koji se održao u travnju prošle godine, rekla je predsjednica sindikata, Grad Velika Gorica priznao je zahtjeve sindikata kao legitimne.

Dogovor je, nastavlja, načelno postignut po pitanju usklađivanja koeficijenata odgojitelja i stručnih suradnika, ali ne i po pitanju pomoćnog i tehničkog osoblja, za koje se također traži usklađivanje.

Pregovaračkom odboru u siječnju je upućen zahtjev za nastavkom pregovora, no otada, kaže Žilić, odgovora ni pismenog ni na telefonske pozive nema.

Žilić naglašava da su s Gradom dosad ostvareni dobra suradnja i kvalitetan socijalni dijalog te da je iznenađena prekidom pregovora. Ukoliko u međuvremenu dođe do nastavka pregovora, kaže, do prosvjeda, koji je, kao i štrajk, legitimno sredstvo ostvarivanja radničkih prava, neće doći.

Žilić je odbacila sve sumnje da se radi o politički motiviranim akcijama. SOMK, rekla je, nije naklonjen nijednoj političkoj opciji. Prosvjed, zaključuje, podržavaju roditelji velikogoričkih mališana, koji su u velikoj mjeri zadovoljni radom zaposlenih u predškolskom odgoju Grada Velike Gorice.

GRADONAČELNIK POZIVA NA NASTAVAK PREGOVORA

Iz Grada poručuju da Pregovarački odbor ima sluha i razumijevanja za vrednovanje rada djelatnika u predškolskim ustanovama, što je, kako kažu, pokazano u ranijim pregovorima te projektima koji se ostvaruju u domeni predškolskog odgoja.

“U dobroj vjeri i želji za dodatnim poboljšanjem uvjeta zaposlenih u dječjim vrtićima, pregovaračke odbore pozivam ponovno za stol kako bi pronašli odgovarajuće modele suradnje i zaključenja kolektivnih ugovora”, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Grad tvrdi da je za vrijeme pregovora isticano kako je bolje zaključivati dio po dio traženja i osiguravati bolje uvjete radnicima, nego ultimativno tražiti “sve ili ništa”. Predstavnici SOMK-a, navodi se, takav prijedlog nisu prihvatili.

“U dosadašnjim pregovorima sindikatu su ponuđene opcije povećanja plaća kroz razumno vremensko razdoblje,  a sukladno proračunskim mogućnostima. Nažalost, tada predstavnici sindikata nisu prihvatili predložene mogućnosti, koje bi značile povećanje plaća već od 1. siječnja ove godine, budući da pregovarački odbori nisu uspjeli definirati sva potraživanja”, navodi se u priopćenju.

Grad je izrazio nadu da će se kroz pregovore i razgovor doći do pogodnog rješenja za sve strane. Sindikat prosvjed najavljuje za 7. ožujka u 17 sati na Tržnom centru.

Hoće li do njega doći, ostaje za vidjeti.

Tekst: Ante Vekić, Foto: čitateljica (travanj, 2017.)


Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana