Prijava

Vaša prijava

Održan izbor gradske koordinacije Mosta


Održan je izbor gradske koordinacije Mosta. Događaju su nazočili čelnik Mosta Božo Petrov i predstavnici GO Mosta nezavisnih lista. Na mjesto koordinatora izabran je Marko Šimac, a članovi koordinacijskog tima su Karmen Rak i Damir Slojšek.

“Trudimo se biti konstruktivna oporba. Oporba koja neće samo kritizirati, nego će i nuditi rješenja. Gradska izvršna vlast odbija komunikaciju s nama, ne odgovara se pravovremeno na vijećničke upite, na neka pitanja uopće nismo dobili odgovore. Ne postoji vizija i strategija razvoja Velike Gorice i predmet smo samovolje uskoga kruga ljudi”, rekao je Šimac.

Šimac je rekao da se trebaju promijeniti načini na koji se provode javnost i transparentnost rada te vrednovanje rada zaposlenih u javnim tvrtkama, da se trebaju pronaći rješenje za demografski problem i odgovor na pitanje razvoja turističkih potencijala Velike Gorice.

“Pozdravljamo zamah nakon osam godina. Nije pravedno reći da se ništa ne radi, nego da je trebalo bolje i više. Vlast treba biti prijatelj i partner građana”, poručio je .

POVJERENSTVO

Šimac je na upit da se osvrne na prošlotjedno priopćenje za javnost rekao da se u pozivu na transparentnost investicija radi o načelnoj poruci, a ne o konkretnim saznanjima o investicijama. Most je predložio osnivanje timova za planiranje investicija, koji bi eventualno sudjelovali i u samim pregovorima, te čiji bi članovi, s ciljem veće javnosti, odgovornosti i transparentnosti projekata, bili predstavnici građana, Grada i investitora.

Šimac je rekao da su dvije velike investicije, bioelektrana i asfaltna baza, doživjele težak sraz s građanima zbog loše komunikacije. “Gradani nisu bili informirani niti educirani o prirodi projekta. Ovo su bili projekti koji su krivo smješteni, što je važnije od same investicije”, rekao je. Također je rekao da nisu poznate konkretne vremenske linije za drugu fazu Aglomeracije Velika Gorica.

“Nije napravljeno puno. Pomakli smo se s mrtve točke. Znači, postavljeni su uvjeti od Strabaga, Grad je ponudio s čim može raspolagati, ali nedostaje dobre volje i iskrene namjere da se asfaltna baza, koja tamo ne bi trebala biti, izmjesti. Nažalost to sve izgleda kao paravan i kupovanje vremena, ali mi kao povjerenstvo nismo mogli više nego problem prebaciti na višu razinu. Ulazak vladajućih u povjerenstvo je potvrda da ni oni nisu zadovoljni da je baza tamo. Time su priznali svoju grešku, a što tu grešku nitko neće platiti, to je druga stvar”, komentirao je Alanmilan Šembera rad Povjerenstva za pregovore sa Strabagom.

ORGANIZACIJA

Mostu je pristupilo sedam novih članova. Na upit o članstvu, Šimac objašnjava da se članstvo u Mostu razlikuje od uobičajenog stranačkog. Za postati član Mosta treba godinu dana sudjelovati u radu i akciji kao simpatizer te uz podršku i preporuku nekog od postojećih članova.

Rekao je da se na taj način pokušava zadržati ljude koji žele sudjelovati u radu, a ne privlači one koji se žele učlaniti zbog stranačkih prednosti ili vlastitih ambicija.

Šef Mosta Božo Petrov najavio je konstruktivni pritisak.

“Drago mi je da se gospodin Šimac uhvatio ovoga posla. Ovaj model rada i organizacije ćemo primjenjivati i dalje u Hrvatskoj”, rekao je Petrov.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Most nezavisnih lista