Prijava

Vaša prijava

DOKUMENT Postoji zemljište za izmještanje asfaltne baze, ali je preblizu obiteljskim kućama


Nakon što je Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom zatražilo od Vlade Republike Hrvatske pomoć po pitanju izmještanja asfaltne baze iz Donje Lomnice, Ministarstvo državne imovine Gradu Velikoj Gorici uputilo je dopis (.pdf) kojim je zatražilo očitovanje o tome postoji li na području Grada čestica u vlasništvu Republike Hrvatske koja ispunjava uvjete koje je Strabag postavio u procesu pregovora.

Upravni odjel za lokalnu samoupravu Grada Velike Gorice očitovao se (.pdf) da postoje tri lokacije s česticama površine najmanje 20 000 m2, no da dvije od njih nisu zemljišnoknjižno uređene, a sve tri da se nalaze u blizini obiteljskih kuća.

Upravni odjel prethodno je u svrhu izmještanja tražio zemljište u vlasništu Grada, no od 29 područja slobodnih za raspolaganje, a predviđenih za razvoj i uređenje površina poslovne ili proizvodno-poslovne namjene, niti jedno nije veličinom odgovaralo Strabagovim uvjetima. Najveće, naime, u Radnoj zoni Rakitovec površine je 8677 m2.

POVJERENSTVO SE SASTAJE U UTORAK, ŠIMUNIĆ PODNIO OSTAVKU

Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom svoju treću sjednicu održat će u utorak, no neće joj nazočiti SDP-ov Damir Šimunić, koji je ranije ovoga tjedna podnio ostavku. Šimunić je, naime, ostavku podnio prije četiri dana optužujući u otvorenom pismu Vladu Republike Hrvatske i nadležna ministarstva za ignoriranje inicijative za izmještanje.

“Mišljenja sam da se zaključci Povjerenstva odrađuju formalno kako bi se stvorio privid o učinkovitosti rada, ali bez konkretnih rezultata. Time se otvara dodatni prostor investitoru za dobivanju na vremenu a u cilju smirivanja mještana i njihovog odustajanja od daljnjih akcija”, ustvrdio je Šimunić.

ŠUTNJA IZ GRADA

Odgovor Upravnog odjela Ministarstvu članovima Povjerenstva Gradskoga vijeća dostavljen je tek jučer, više od tri tjedna nakon otpravka, uz poziv na treću sjednicu Povjerenstva.

Šimunić je u naknadnom razgovoru potvrdio da za odgovor Ministarstva do jučer nije znao. “Ova korespondencija je dokaz odnosa prema Povjerenstvu koje bi se daleko prije sastalo da je informirano o tome”. Šimunić je rekao da korespondencija potvrđuje njegovu tezu da se sve čini da bi Strabag dobio na vremenu, a da se na Povjerenstvo prebaci odgovornost.

U prilog tezi govori i jučerašnji odgovor Službe Gradskoga vijeća na naš raniji upit: “Uputili smo dopis u Ured gradonačelnika i dobili obavijest da je 09. veljače zaprimljen dopis Ministarstva, te da je 22.02. UO za lokalnu samoupravu odgovorio Ministarstvu državne imovine. Upućujemo Vas da se za sve ostale informacije obratite UO za lokalnu samoupravu.”

Da postoji problem u komunikaciji, ranije su ustanovili i HDZ-ovi koalicijski partneri u vlasti u Velikoj Gorici.

INICIJATIVA PROSVJEDOVALA ISPRED PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA

Što se po dopisu poduzelo, zapitala se ovaj tjedan i Inicijativa STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici. U priopćenju za javnost (.pdf) prejudicirajući da će Upravni odjel ipak Ministarstvu odgovoriti, što se tada već bilo dogodilo, Lomničani se pitaju zašto Povjerenstvo nije sudjelovalo u njegovom pripremanju.

Inicijativa je priopćenjem upoznala javnost sa spontanim okupljanjem ispred Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica za vrijeme proslave 28. obljetnice velikogoričkog HDZ-a.

“Zanimljiva je bila reakcija gradskog vodstva i gradske organizacije HDZ-a, koji se uvijek hvale kako osluškuju bilo građana, a koji su, kako bi održali privid Velike Gorice kao raja na zemlji, premijera i njegovu svitu uveli u zgradu na sporedni ulaz, kroz WC obližnjega kluba”, kritizirali su Lomničani protokol svečanosti.

TRI LOKACIJE NEADEKVATNE ZA IZMJEŠTANJE

Što će Povjerenstvo u utorak zaključiti, ostaje za vidjeti, no zasigurno će, osim o kronologiji i transparentnosti postupanja, raspravljati i o zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, zadovoljavajućima površinom, ali neadekvatnima za izmještanje.

Na lokaciji k.č.br. 1279/2 k.o. Kurilovec površine 161 000 m2 ne postoji urbanistički plan uređenja, pa nije moguće krenuti u postupke izdavanja akata za gradnju asfaltne baze. Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini kuća te nema komunalnu i energetsku infrastrukturu. Lokacija nije zemljišnoknjižno uređena.

Za lokaciju k.č.br. 1485/1, 1486 k.o. Kurilovec (površine 146 000m2 i 203 000 m2) postoji Urbanistički plan uređenja gospodarske zone Kušanec – istok, a udaljenost kuća je 600 – 700 metara. Lokacija nema komunalnu i energetsku infrastrukturu. Lokacija nije zemljišnoknjižno uređena.

Za lokaciju k.č.br. 1124/1, k.o. Kuče u Radnoj zoni Rakitovec površine 38 000 m2 također postoji UPU, no na udaljenosti je 350 metara od kuća te na 180 metara od građevinskog područja naselja Rakitovec. Lokacija je djelomično komunalno opremljena no nema javni sustav odvodnje otpadnih voda, a sustav oborinske odvodnje tek je djelomično izgrađen.

UPRAVNI ODJEL: POTREBNA JE SUGLASNOST MJESNE SAMOUPRAVE, ZA PRETPOSTAVITI JE DA NEMA ODGOVARAJUĆE LOKACIJE

“Budući da se lokacije nalaze u blizini kuća potrebno je kontaktirati predstavnike mjesne samouprave radi suglasnosti, a i s obzirom da lokacije nisu komunalno opremljene, za pretpostaviti je da nema odgovarajuće lokacije koja bi se ponudila investitoru za premještaj postrojenja iz Donje Lomnice”, zaključuje svoj dopis Ministarstvu državne imovine Upravni odjel za lokalnu samoupravu Grada Velike Gorice.

Vijeće Mjesnog odbora Donja Lomnica 2010. godine jednoglasno se izjasnilo protiv izgradnje asfaltne baze.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Inicijativa STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici