Prijava

Vaša prijava

Kabriolet Karavan i Grandiose Delusions u Alkaru


Koncertni programi u Velikoj Gorici subotom nastavljaju punom parom i možemo reći da svjedočimo svojevrsnoj renesansi ponude u noćnom životu našega grada. Sinoć je tako u Vegosu tutnjao Furious Train Ivana Veljače, a u Alkaru su nastupili lokalni rokeri Kabriolet Karavan, nakon kojih se predstavilo svježe ime na sceni, Grandiose Delusions.

Kabriolet Karavan je bend koji čine bivši članovi grupe Mel Camino koji su zadržali formaciju nakon razlaska s frontmenom Zlatkom Majsecom. U početku se basistu Ivanu Zduniću i bubnjaru Rudiju Martiniću pridružio gitarist Josip Župan i u toj postavi snimaju svoj prvi album “Prva brzina”, ali ubrzo zatim Župan odlazi, a na njegovo mjesto dolazi još jedan ex-Camino igrač, Vanja Belošević.

kabrioletkaravan

Sinoć su u Alkaru tako publici predstavili materjal sa svoje prve ploče, ali i neke pjesme koje bi trebale činiti njihovo buduće izdanje, od kojih već od ranije poznata “Pristaše” svakako pokazuje najviše potencijala da postane hitom. Dečki i dalje uglavnom praše otkačeni punk rock s patinom devedesetih, obilježen često nadrealističkim, da ne kažemo apsurdnim stihovima, iako im forte predstavljaju brojevi u kojima si dopuštaju prikazati svirački talent u aranžmanima na tragu Pink Floyda, kao primjerice na “Zemlja i ljudi”, ali i u nekim drugim pjesmama.

Nakon Županovog odlaska, Zdunić sam na sebe preuzima ulogu frontmena, kao i glavninu vokalnih zadatke koje odrađuje više recitatorski svojim izraženim baritonom. Slaba strana su im još uvijek tekstovi koji najbolje funkcioniraju što su otkačeniji i luđi.

Grandiose Delusions je bend u usponu koji je svoju prvu svirku pred publikom odradio ni manje ni više nego na INmusic Festivalu prošle godine, a predvodi ga pjevač i gitarist Oleg Moskaljov. Uz njega tu su i omiljeni gorički basist Marko Drnić, Mladen Topolovec za bubnjevima, te nadareni lead gitarist Saša Stajčić, poznat po svom radu devedesetih u rock sastavu Subway Dogs.

grandiosedelusions

Grandiose Delusions zasad je objavio tek prvi singl “Have No Fear” s albuma na kojem rade, a svjetlo dana trebao bi ugledati tijekom ove godine. Bend svira finu americanu s laganim retro štihom i mogli bi publiku naći unutar niše u kojoj djeluje riječki My Buddy Moose. Zasad koncerte nižu po manjim zagrebačkim barovima, prostorima mahom nalik onome u Alkaru, ali svakako bi ih uskoro trebalo čuti i na nekoj većoj pozornici gdje mogu razgovjetno razložiti svoj zvuk koji svakako pokazuje naznake impresivnog, ako već ne onog grandioznog iz naziva benda.

Koncerte u Alkaru redovito prati atmosfera neformalnog druženja s prijateljima, pa se u tom okružju ne treba nužno inzistirati na čvršćem privođenju kraju pjesama, a isto tako ne treba iznenaditi ni kad se za vrijeme nastupa netko iz publike odluči pridružiti bendu na vokalima, kao što je to i sinoć bio slučaj. Ne treba čuditi, ali isto tako te stvari ne treba hrabriti i potencirati, jer vjerojatno neće svi bendovi na to reagirati jednako gospodski kao Grandiose Delusions sinoć.

Tekst: Ivan Laić