Prijava

Vaša prijava

Sastalo se Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom, zaključci nepoznati


Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom o izmještanju asfaltne baze iz Donje Lomnice jutros je održalo svoju treću sjednicu, no u javnost je pušten tek zaključak kojim se odnosi s medijima prebacuju na Ured Gradonačelnika.

“S obzirom da nismo upoznati sa svim informacijama, da ste s nekim informacijama vi upoznati prije nego ja kao predsjednik Povjerenstva, jedan od zaključaka, a najvažniji što se tiče odnosa s medijima je taj da se ubuduće sve upućuje na Ured gradonačelnika. Nisam siguran da raspolažem s najnovijim informacijama, pa prema tome Povjerenstvo je jednoglasno zaključilo da ćemo i dalje nastaviti raditi na onaj način na koji možemo, ali informacije o izmještanju ići će preko Ureda gradonačelnika”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas.

“Ministarstvo je reagiralo promptno i ponudilo je neka rješenja, ali ono čime je Povjerenstvo jako razočarano je to da je dopis išao na Grad, Grad je vratio dopis, a Povjerenstvo uopće nije znalo da je Ministarstvo reagiralo i da je uopće dobilo neku povratnu informaciju”, rekao je Mostov član Povjerenstva Alanmilan Šembera.

Član Povjerenstva iz Inicijative STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici Krešimir Smolković izrazio je žaljenje što je iz Povjerenstva istupio SDP-ov član. Smolković je Šimuniću takvu reakciju dao za pravo kazavši da se stvari kreću presporo, a da Strabag i dalje gradi.

“Smatram da g. Karas ima iskrene namjere da se pomogne pronaći rješenje, ali nažalost opet se dokazuje da svi u Gradu nemaju namjere pomoći u rješavanju problema. To se vidi i u nastaloj situaciji gdje je Ministarstvo državne imovine spremno za razgovor, a iz Grada šalju odgovor da nema pogodne lokacije u gradu za premještanje baze. Kao prvo nije u redu zaobići ili u najmanju ruku prešutjeti informacije Povjerenstvu jer je jednoglasnom odlukom svih vijećnika Grada Velika Gorica zadužen da pronađe opcije za preseljenje. Kao drugo, sve te informacije oko adekvatnog zamjenskog zemljišta su jako netransparentne. Zemljišta u Velikoj Gorici ima, neke lokacije su i udaljene od kuća više od dva kilometra. Objašnjenje da se po urbanističkom planu ionako skoro nigdje ne može graditi takvo postrojenje je zanimljiva jer niti lokacija u Donjoj Lomnici nije bila po planu predviđena za takvo postrojenje, ali se to sve uspjelo riješiti usprkos svim preprekama. Osim toga, jasno da treba pitati I lokalnu zajednicu što misle o preseljenju baze u njihov kraj, ali i tu vidimo licemjernost vodećih ljudi jer glas Lomničana su glatko izignorirali 2010. godine”, rekao je Smolković.

Smolković je rekao da će inzistirati da se do iduće sjednice Gradskoga vijeća preda konkretan prijedlog.

Uputili smo Uredu gradonačelnika upit o ostalim zaključcima Povjerenstva i o njima ćemo javnost izvijestiti čim postanu dostupni.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Michael Stepanić (arhiva)