Prijava

Vaša prijava

Građani se uključili u javnu raspravu, mijenja se odluka o komunalnom otpadu


Iako nije sasvim jasno kako će izgledati, konačni prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice značajno će se razlikovati od javnosti predstavljenog nacrta.

U javnoj raspravi (.pdf) sudjelovalo je šest pojedinaca i dvoje ovlaštenih predstavnika suvlasnika stambene zgrade, a svoje su primjedbe i prijedloge podnijeli i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet Grada Velike Gorice i politička stranka Živi zid.

“U javnim raspravama je bitno sudjelovati jer ovi što pružaju javne usluge i donose odluke koje utječu na nas nemaju pravu sliku. Gledaju iz jednog kuta, kao pružatelj usluga, dok mi gledamo kao netko tko te usluge koristi. Pa ako žele pružati bolje usluge, onda bi trebali i čuti mišljenje korisnika tih usluga”, poručuje jedan od sudionika u javnoj raspravi i njezin promotor na društvenim mrežama Hrvoje Senegović.

ROKOVI I KAŠNJENJA

Rok za donošenje odluke istekao je u veljači. Iako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen još 2013., Vlada Republike Hrvatske Zakonom propisanu Uredbu donijela je tek sredinom prošle godine. Suočivši se s propisanim rokovima, jedinice lokalne samouprave reagirale su u zadnji čas, a građani su to primijetili.

“Prijedlog odluke izrađen je temeljem obaveza iz Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga 2017. godine, pa se ova Odluka nije niti mogla donijeti prije. Grad Velika Gorica nije krivac za ukupno neodgovarajuće gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, dapače, Grad Velika Gorica u tom pogledu po mnogočemu je napredniji nego mnoge druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Odluka je usklađena sa Zakonom, podzakonskim aktima i Uredbom i sukladna je načelima Zakona, osobito načelu ‘onečišćivač plaća'”, navodi Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

VOLUMEN I MASA

Najviše primjedbi ticalo se kriterija načina obavljanja usluge. Građani su sporili predmetno rješenje predlažući primjenu egzaktne izmjere volumena ili mase predanog otpada. Grad je prijedloge odbio obećavši da će se, ako za to bude potrebe, u budućnosti osigurati primjerenije veličine spremnika.

“Odluka jest u skladu s člankom 33. Zakona, jer Zakon određuje da se kao kriterij za određivanje količine otpada ima koristiti masa predanog otpada ili volumen spremnika otpada i broj pražnjenja spremnika, što je u nacrtu Odluke predloženo”, obrazlaže se.

“Ako se u budućnosti utvrdi da je potrebno minimalnu zapreminu spremnika za miješani komunalni otpad dodatno smanjiti, to će se i učiniti, no to ne znači da će se ukupni troškovi korisnika smanjiti”, navodi se na drugom mjestu.

Ovo je obrazloženje dvojbeno jer se cijena obvezne minimalne javne usluge (paušal) i cijena usluge odvoza otpada, naime, određuju proporcionalno ugovorenoj zapremnini.

Čistoćin letak u većoj rezoluciji možete preuzeti OVDJE

Na primjedbu da je sustav dodjele spremnika nepravedan, Ured obrazlaže da se volumen otpada u većem spremniku smanjuje zbog nasipne težine otpada. Nadalje, tumači se da kućanstvo s više članova ne proizvodi linearno veću količinu otpada, već da količina otpada po osobi opada s povećanjem broja osoba unutar istog kućanstva.

“Mjerenje volumena ili mase u svakoj pojedinoj posudi prilikom preuzimanja bilo bi vrlo nepraktično i znatno bi poskupilo uslugu”, tvrdi Ured za zaštitu okoliša.

dav

Ipak, Ured je prihvatio primjedbu građanina da u standardnu veličinu spremnika nije ubrojen spremnik od 60 litara, a iz Odluke se briše tablica minimalne zapremnine. Određivanje minimalne zapremnine konačnim prijedlogom odluke prepušta se VG Čistoći putem cjenika.

PREDAVANJE OTPADA

“Što je to točno korisnik, koji nije generirao otpad, dužan predati? Spremnik se treba prazniti isključivo po potrebi! Zašto se uopće vremenski ograničavati?”, pita se zainteresirani građanin.

“[K]orisnik ne mora predati otpad na odvoz unutar obračunskog razdoblja, već može sakupljati otpad dok ne popuni spremnik, i tek onda ga predaje na odvoz”, odgovara Ured za zaštitu okoliša.

Budući da je broj pražnjenja čipiranih spremnika jedna od varijabli cijene javne usluge, ova bi izmjena mogla značajno umanjivati račune te time potaknuti građane da više recikliraju.

Iz Odluke će se brisati i odredba kojom se od korisnika traži da podastre dokaze o postojanju posebnih okolnosti prilikom raskida ugovora o korištenju javne usluge. “Mogućnost privremenog nekorištenja javne usluge briše se iz Odluke. Ako korisnik ne će koristiti nekretninu dulje vrijeme, može raskinuti ugovor o javnoj usluzi”, navodi se.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI, STROJ, DUG

Građani ipak neće morati VG Čistoći podastirati dokaze o postojanju posebnih okolnosti za suspenziju ugovornih obveza. Ured priznaje da prvotna odredba nije imala uporište u zakonu.

“Predloženim zajedničkim sakupljanjem u istoj kanti sirovine se onečišćuju, pa im se samim time umanjuje vrijednost i onečišćuje reciklaža, već se mogu samo energetski oporabiti (osobito otpadni papir)”, obrazlaže Ured odbacivanje stroja za razvrstavanje otpada.

Briše se odredba kojom se dug prethodnog korisnika prebacivao na novog.

CIJENA USLUGE?

Kako će se novi način pružanja usluge odraziti na cijenu, još uvijek se ne zna. VG Čistoća po donošenju odluke ima izraditi cjenik koji potom mora potvrditi nadležno tijelo. Zasad je poznato da će novi račun sadržavati cijenu zbrinjavanja komunalnog otpada i biootpada, cijenu obvezne minimalne javne usluge i ugovornu kaznu, a plaćat će se i posebna naknada za izgradnju građevina.

Iznos stavki za odvoz otpada (cijena javne usluge) i posebna naknada izračunavat će se prema utvrđenim formulama, dok će se paušal (cijena minimalne javne usluge) plaćati proporcionalno ugovorenoj zapremnini.

projekcijaodvajanje

Ipak, tablica koja određuje minimalnu zapremninu u odnosu na broj osoba sada je iz odluke povučena i prebačena VG Čistoći na određivanje, pa će, i kada Gradsko vijeće na tematskoj sjednici u travnju odluku donese, neka pitanja ostati otvorena.

Kako bilo, a mediji spekuliraju da bi cijena mogla značajno porasti, isto tako bi trebala, kada se sustav uhoda i počne pristizati prihod od prodaje reciklažnog materijala, postupno se i smanjivati.

ZAKLJUČNI KOMENTAR

Iako je potrebno pričekati konačni prijedlog i cjenik VG Čistoće, jasno je da će nakon javne rasprave predmetna odluka biti kvalitetnija, a računi niži nego što su mogli biti.

Građani Velike Gorice argumentirano su iskustvima urbanog središta i okolnih mjesta, ali i s različitih zakonskih osnova, kritizirali njezine inicijalne odredbe, a Grad je na konkretna pitanja pružio konkretne odgovore.

Pouka je to da postoji opipljiv potencijal za suradnju građana i tijela vlasti lokalne samouprave u Velikoj Gorici, no isto tako da je za konkretne rezultate potrebno je i konkretno djelovati.

Još par dana je u tijeku javna rasprava o Strategiji razvoja Grada Velike Gorice za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Još se stignete uključiti.

Tekst: Ante Vekić, Foto: gorica.hr