Prijava

Vaša prijava

Glazbenici i plesači iz Franje Lučića predstavili projekt Pink Floyd


Učenici i nastavnici plesnih i glazbenih odjela Umjetničke škole Franjo Lučić povodom Dana škole predstavili su u Pučkom otvorenom učilištu projekt Pink Floyd (FOTO, VIDEO). Gudački orkestar, solist na saksofonu i bend nastavnika izveli su četiri aranžmana rock grupe Pink Floyd i aranžman grupe Guns N’ Roses. Plesni odjel predstavio je četiri koreografije.

KOPRODUKCIJA

Radi se o prvom većem zajedničkom projektu glazbenih i plesnog odjela. Vježbe i aranžmani nastali su odvojeno, a posljednjih tjedana održavale su se zajedničke probe. Glazbenike je posjetio šef dirigent Zagrebačke filharmonije David Danzmayr.

Voditeljica projekta Tea Krčelić Rabadan istaknula je da se nada da je projekt ‘Pink Floyd’ početak dugotrajne suradnje glazbenih i plesnog odjela. “Poruka je da se sve može. Htjeli bismo da postoji u školskoj godini barem jedan projekt koji bi povezao cijelu školu. Imamo puno kvalitetnih ljudi i kvalitetne djece da se to i ostvari”, rekla je Krčelić Rabadan.

U očekivanju novih prostora za Školu, o čemu se intenzivno razgovara, ove godine testirali su se kapaciteti za zahtjevnije suradnje. Uspjeh prošlogodišnjeg projekta ‘Queen’ otvorio je scenskim entuzijastima iz Lučića prostor za eksperiment. Uključivanje plesača logičan je korak naprijed.

“Dobro je što njegujemo suradnju, dobro je da radimo zajedno. Često shvatimo da nemamo iste glave, muzičari i plesači, da na različit način percipiramo stvari, i da trebamo učiti, jer nam to jest ili će biti struka, prilagođavati se novim situacijama. Djecu od malih nogu učimo dobroj suradnji i drugom slušanju”, rekla je nastavnica plesa Ana Vesel Križaj.

PROJEKT ‘PINK FLOYD’

Koreografiju “A Great Day For Freedom” energično su izveli učenici drugog razreda srednje škole. Inspiracija u stvaranju bila im je, kazala je Ana Vesel Križaj, beskonačni val. “Radilo se na improvizaciji, znači na kretanju, na prelijevanju pokreta i mijenama na pozornici”, rekla je.

Bend svira svoje, kazao je autor aranžmana Marin Rabadan, a gudački orkestar i solo saksofon zamijenili su vokale. Video-zid s fotografijama svemira, koji je plesačima služio kao kulisa, izoštravao je univerzalnu poruku Floyda iz perioda Davea Gilmoura. Veći dio koncerta sastojao se od poznatog materijala s albuma Division Bell. Očekivane zvučne psihodelije bilo je u uvodnom broju ‘Shine On You Crazy Diamond – Another Brick In The Wall’. Dok se podizao zastor, sugerirali su je dugi i nervozni tonovi gudača.

“Saksofon je virtuozan i melodičan instrument. Ima sve karakteristike kao ljudski glas: od vibracije do velikog raspona tonova. Možete sve osim izgovaranja riječi”, rekao je solist Rafael Lasić.

Licem okrenuti svemirskoj kulisi, a prati ih saksofon, plesači u ‘Coming Back To Life’ spram gledatelja su uspostavili distancu. Postepenim otvaranjem publici, nastojeći time simbolizirati životne uspone i padove, susreću se na raskrižjima različitih scenskih putanja.

U ‘High Hopes’ te se putanje kompliciraju i isprepliću. Grupe plesača su zatvorenije i organiziranije, a napetost se, umjesto instrumentom, ostvaruje izlaskom na rub pozornice.

Da iza projekta stoji velik trud i ustrajnost u radu, slažu se svi naši sugovornici. “Plešite, trudite se. Plešite kroz život, profesionalno, amaterski, doma u sobi. Uživajte u plesu i glazbi”, ističe se poruka nastavnika plesa.

OŽUJAK U LUČIĆU

Na 56. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa gorički su plesači prošli mjesec u Zagrebu osvojili jedno prvo mjesto i ukupno pet prvih nagrada kroz četiri kategorije.

Dan škole obilježili su u Lučiću trodnevnim programom. Glazbenici su izveli dva koncerta, a (scenski) plesači predstavu. Predstavljen je zajednički projekt ‘Pink Floyd’.

Pridruživši se mnogim uglednim europskim i svjetskim školama, Umjetnička škola Franje Lučića četverodnevnim je glazbenim, filmskim i nastavnim programom u ožujku obilježila 100. obljetnicu smrti Claudea Debussyja.

Tekst: Ante Vekić, Foto: kvg