Prijava

Vaša prijava

VG Vodoopskrba: Javni vodoopskrbni sustav nije ugrožen


Nastavno na članak objavljen u digitalnom izdanju Večernjeg lista, uputili smo VG Vodoopskrbi upit o stanju javnoga vodoopskrbnog sustava u Velikoj Gorici.

U članku se upozorava na smanjenje kapaciteta na vodocrpilištima Mala Mlaka, Zapruđe i Sašnjak od 30-40%, koje se za potrebe opskrbe vodom Grada Zagreba nadoknađuje pojačanim crpljenjem na vodocrpilištima Petruševec i Velika Gorica.

“I vodocrpilišta Petruševec i Velika Gorica u budućnosti također mogu očekivati smanjenje kapaciteta za vrijeme suša”, rekao je za Večernji list dr. sc. Kristijan Posavec s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

VG Vodoopskrba odgovorila je na naš upit kako slijedi: “Vodocrpilište Velika Gorica nalazi se na vodonosnom sloju gdje je dubina saturiranog dijela vodonosnika oko 60 m. Crpke su na dovoljnoj dubini da možemo tvrditi kako nisu opravdani strahovi o ugroženosti javnog vodoopskrbnog sustava Velika Gorica, odnosno strahovi u smislu potrebnih količina vode za ljudsku potrošnju. Navedeno ne umanjuje potrebu za provođenjem mjera aktivne i pasivne zaštite vodocrpilišta, a koje su definirane Odlukom o zonama zaštite Izvorišta vode za piće Velika Gorica (.pdf).

VG Vodoopskrba d.o.o. koristi sve raspoložive mogućnosti nadzora i upravljanja vodnim resursima prilikom čega redovito šaljemo izvješća nadležnim tijelima te pored navedenoga, pokrenuta je i uspostavljena izravna suradnja sa meritornim institucijama, koje sustavno i sa stručno-znanstvenog aspekta prate i analiziraju stanje samog vodonosnika. Sve navedeno je s ciljem zaštite podzemne vode kao i osiguranja održivog gospodarenja istom.”

Upit smo poslali i na Rudarsko-geološko-naftni fakultet, ali do zaključenja ovoga članka nismo zaprimili odgovor.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay