Prijava

Vaša prijava

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO – Postanite dio rješenja – Hrana nije otpad

[]

Na konferenciji održanoj u četvrtak, 15.12.2022., a vezanoj za doniranje hrane te kako to izgleda u praksi, svoja iskustva i aktivnosti predstavili su aktivni sudionici brojnih inicijativa i programa vezanih uz doniranje hrane: predstavnica iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnici javnih ustanova Crvenog križa Velika Gorica i Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, Udruga VG Legacy te predstavnica ispred ureda zastupnika Hrvatske ispred u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića koja je ujedno i dio radne skupine u istraživačkom projektu Cities2030 koji se bavi mogućnostima cjelokupnog prehrambenog sustava, odnosno njegovom transformacijom.

Ovim putem se zahvaljujemo svim predavačima na dijeljenju svojih iskustava i važnih informacija koji nam pomažu dalje kako bi što više slova na papiru prenijeli u praksu.

Dio transformacije prehrambenog sustava je briga o socijalno ugroženim sugrađanima te smo ovom konferencijom htjeli povećati svijest i saznanja naših građana, ugostitelja, dućana, pekarnica, trgovačkih lanaca i ustanova o važnosti doniranja hrane jer time ne samo da brinemo o sugrađanima već i smanjujemo nepotrebno velike količine otpada jer Hrana nije otpad. Želimo ovim putem naglasiti važnost lokalnog povezivanja poslovnih subjekata s posrednicima u doniranju radi osjetljivosti i kratkog roka trajanja donirane hrane te samog transporta, a i novim …

Procjena je da količina hrane koja se u svijetu baci može nahraniti 2 milijarde ljudi. Ukoliko se ne može spriječiti nastajanje viškova hrane, hranu se može donirati ukoliko je ona sigurna i zdravstveno ispravna.

Postoji niz razloga za doniranje viškova hrane koja je i dalje sigurna za konzumaciju. Jedan od najvažnijih razloga je pomoć ljudima koji su u potrebi, no svakako treba nadodati i ekonomsku uštedu i pozitivan ekološki aspekt budući da velike količine viškova hrane koje završe kao otpad imaju negativan utjecaj na okoliš.

Mjesto gdje se mogu pronaći svi odgovori za sve karike u doniranju je Internet Platforma za sprječavanje otpada od hrane koja je izrađena od strane Ministarstva poljoprivrede s ciljem bržeg povezivanja donatora hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Što sve Internet Platforma za sprječavanje otpada od hrane pruža:

  • jednostavnija i učinkovitija preraspodjela viškova hrane potrebitima
  • pozitivan ekonomski, društveni te okolišni aspekt
  • razvijen sustav za razmjenu informacija, dijeljenje iskustava i najboljih praksi
  • ideje o mogućnostima i načinima provedbe aktivnosti smanjenja nastajanja otpada od hrane
  • integracija svih informacija o temi otpada od hrane na jednom mjestu

Kome je Platforma namijenjena:

  • nadležnim tijelima, SPH (primarnim proizvođačima, prerađivačima, distributerima, trgovcima hranom i ugostiteljima)
  • akademskoj i znanstvenoj zajednici
  • udrugama potrošača
  • raznim udrugama civilnog društva i potrošačima

Jedan od tih posrednika u Velikoj Gorici je Udruga VG Legacy koja je otvorila socijalnu trgovinu Robin Food u Velikoj Gorici. Udruga je, kako mnogi naši sugrađani već znaju, aktivna u pomaganju socijalno ugroženima u našem području, i šire, svojim volonterskim radom i kontinuiranim prikupljanjem potrebnih sredstava.

Za socijalnu trgovinu moguće je donirati i u hrani i novčano na račun VG Legacyja: IBAN:HR9124840081135191457 – opis plaćanja: Robin Food

Kako bi što više građana bilo uključeno u ovu priču te se pomoglo socijalno ugroženim sugrađanima, potrebna su kontinuirana mjesečna davanja kako bi se socijalno ugrožene obitelji mogle prehraniti na mjesečnoj bazi jer doniranje je, nažalost, najviše prisutno u blagdansko vrijeme, a potrebno je tijekom cijele godine.

Ovim putem šaljemo želimo podići svijest svim našim poslovnim subjektima i sugrađanima na ovo prijeko potrebno povezivanje bilo putem povremenih donacija ili otvaranjem trajnog naloga kako bi osigurali mjesečne pomoći i sigurnost našim volonterima na mjesečnoj bazi.

Predstavnica ispred ureda zastupnika Hrvatske ispred u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića je iznijela saznanja i primjere dobrih praksi u odabranim zemljama Europske unije.

Paradoks obilja i nestašice – Svake godineu EU nastane 88 milijuna tona otpada od hrane (20% ukupno proizvedene hrane), a 12 milijuna građana EU živi u riziku od siromaštva ili društvene isključenosti, a više od 40 milijuna ljudi si ne može priuštiti kvalitetan obrok.

Otpad od hrane nastaje u svakoj fazi lanca vrijednosti hrane. Da bi se spriječilo stvaranje otpada od hrane, moramo prijeći na kružno gospodarstvo i na održivije prehrambene sustave. Sprečavanje nastanka otpada od hrane se treba rješavati na izvoru, gdje se stvaraju viškovi, a kada nastane višak, najbolje rješenje jest njezina preraspodjela za ljudsku potrošnju.

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Pratite nas na službenim stranicama projekta

WEB MJESTO CITIES2030 FACEBOOK CITIES2030 LINKEDIN CITIES2030

The post Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO – Postanite dio rješenja – Hrana nije otpad appeared first on Vegora.