Prijava

Vaša prijava

e-punionice


Grad Velika Gorica u suradnji sa tvrtkom VG Komunalac, Ekoregijom i Razvojnom agencijom VE-GO-RA organizirao je prvi gorički dan E-Mobilnosti. Program je započeo predstavljanjem projekta „Pametni grad“, a e-punionice su samo dio tog projekta koji je ponajprije vezan uz infrastrukturu. VE-GO-RA je bila savjetodavna i tehnička pomoć u formiranju cijelog projekta.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je projekt vrijedan  450 tisuća kuna u kojem su sudjelovali. Mrežom punionica upravlja VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada je bez naknade.

Velika Gorica se svrstala u 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice omogućuju punjenje u trajanju 60 minuta, što je uobičajeno vrijeme vozila na parkirnom mjestu.

Usluga punjenja najviše je od koristi građanina koji nemaju vlastito parkirno mjesto te im je otežan proces samog punjenja, a naravno i svi posjetitelji Grada Velike Gorice kojima je usluga potrebna.

U Hrvatskoj smo prošle godine imali 60-ak električnih vozila i hibrida, a danas imamo preko 350. Također, prošle godine je bilo 11 punionica, a sada ih imamo 71. To su još uvijek mali skokovi za ono što nas čeka u budućnosti. Jedinstven cilj EU je sustavno izbacivati naftne derivate iz cestovnog prometa do 2050. godine.

Lokacije e-punionica su na parkiralištu Vatrogasnog doma Velika Gorica, Parkiralište Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Parkiralište Goričanka, Parkiralište Trg Stjepana Radića i parkiralište kraj zelene tržnice.

Punionice nisu na raspolaganju samo za automobile, već i za elektro skutere i bicikle, a svaki će vlasnik vozila dobiti svoju identifikacijsku karticu putem koje će se pratiti potrošnja energije punionice.

Povrh same instalacije, punionice su povezane i s regionalnom platformom za pretraživanje, rezervaciju i autorizaciju pristupa samim punionicama, koja je dostupna na portalu www.puni.hr. Bilo koji korisnik može pogledati gdje se nalaze javno dostupne punionice i koji su uvjeti pristupa.

Velika Gorica ulaže velike napore kako bismo postali što zeleniji grad, u čemu veliku ulogu ima i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u prometu.