Prijava

Vaša prijava

Prvi paket poreznih mjera pomoći Vlade RH – ožujak 2020.


Donosimo pregled prvog vala poreznih mjera Vlade RH poduzetnicima pogođenima COVID-19 krizom. Napominjemo da je u medjuvremenu Vlada donijela i dodatni paket mjera kojeg pogledajte ovdje

Koja je namjera ovih poreznih mjera?

Omogućiti likvidnost poduzetnika, zadržavanje zaposlenih radnika u sektorima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) i održavanje ukupne gospodarske aktivnosti. Korištenjem ovih mjera omogućena je odgoda plaćanja i obročna otplata dospijelih obveza.

Tko je prihvatljiv prijavitelj?

Prihvatljivi prijavitelj za korištenje mjera porezne uprave može biti svaki poduzetnik – uredan porezni obveznik (koji nema evidentiranih dospjelih a neplaćenih obveza prema PU u trenutku podnošenja zahtjeva), a  kojem posebni uvjeti uzrokovani širenjem virusa Covid 19 utječu na poslovanje. 

  1. Prihvatljivi prijavitelj je poduzetnik, pravna osoba ili fizička osoba.
  2. Fizičkom osobom se, u ovom slučaju, smatraju:
    • obrtnici – i to bez obzrira na to da utvrđuje li dohodak na temelju poslovnih knjiga ili je paušalist kome trenutne izvanredne okolnosti utječu na poslovanje
    • fizička osoba koja se bavi slobodnim zanimanjem, poljoprivrednik, iznajmljivač – paušalist.
  3. Korisnici potpora za samozapošljavanje.
  4. Porezni obveznici koji su obveznici plaćanja predujmova – fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost te dohodak utvrđuju na temelju vođenja poslovnih knjiga i obveznici poreza na dobit
  5. Prijaviti se može i porezni obveznik koji ima aktualne reprogramirane porezne obveze, ukoliko je podmirio dospjele obveze po anuitetnom planu.

Napomena Porezne uprave: Poreznim obveznicima koji obavljaju samostalnu djelatnost te ostvareni dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu i obveznicima poreza na dobit koji poreznu osnovicu utvrđuju u paušalnom iznosu nije moguće smanjiti mjesečni iznos paušalnog poreza koji plaćaju tromjesečno. Navedeni porezni obveznici mogu tražiti odgodu odnosno obročnu otplatu plaćanja poreza u posebnim okolnostima sukladno članku 107.a Općeg poreznog zakona.

Također napominjemo da se sukladno Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, u slučaju privremene obustave obavljanja djelatnosti porezna obveza za to razdoblje ne utvrđuje.

Što ove mjere omogućuju?

Ovom potporom omogućena je odgoda plaćanja davanja prema Poreznoj upravi – npr. doprinosi, članarine, predujmovi poreza, PDV.

Koji je rok prijave za dobivanje mjere?

Krajnji rok do kada je moguće izvršiti ovu prijavu nije definiran.

Kako ostvariti pravo na odgodu plaćanja poreznih obveza – koja su prva dva sljedeća koraka?

  1. Provjeriti da jeste li prihvatljiv prijavitelj. 
  2. Ukoliko ste prihvatljiv prijavitelj, potrebno je ispuniti zahtjev Porezne uprave „Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolonosti“. Zahtjev se predaje elektronski i preporuka je predati ga preko servisa e-Porezna. Postoji i alternativni način za one koji ne koriste servis e-Porezna.
  3. Naša je preporuka da provjerite sa svojim knjigovođom koji način prijave odgovara vašem poslovanju.Spomenuti zahtjev i dodatne informacije o načinu prijave preuzmite  na web stranicama Porezne uprave, ovdje