Prijava

Vaša prijava

Preminuo Damir Čemerin


cemerin_web_1
U dubokoj boli svim prijateljima i kolegama javljamo tužnu vijest da je nastavnik Veleučilišta Velika Gorica, djelatnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zamjenik zapovjednika civilne zaštite Republike Hrvatske, naš dragi prijatelj i kolega Damir Čemerin, preminuo 20. lipnja 2013. godine.

Damir Čemerin je rođen 14. siječnja 1953. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1977. na Tehnološkom fakultetu - Biotehnološki studij u Zagrebu i stekao zvanje dipl. ing. biotehnologije. Radio je poslove povezane s područjem civilne zaštite, kao specifične poslove društvene zajednice, i to kao stručni suradnik (1978.-1981.) u Gradskom sekretarijatu za narodnu obranu Grada Zagreba, kao načelnik Odjela za civilnu zaštitu i obrambene pripreme i načelnik Općinskog štaba civilne zaštite općine Susedgrad (1981.-1990.). Tijekom Domovinskog rata djeluje kao načelnik Gradskog stožera civilne zaštite Grada Zagreba (1990.-1993.), a prijelazom civilne zaštite u sustav Ministarstva obrane postaje načelnik Odjela CZ-a Grada Zagreba (1993.-1994.). Od početka 1994. civilna zaštita dio je sustava unutarnjih poslova te radi kao načelnik Odjela CZ-a u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a od kolovoza 1994. kao načelnik Odjela civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Od 1996. direktor je državne tvrtke za razminiranje AKD Mungos do 2001. kad se vraća u MUP. Ustrojavanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje 2005. godine postaje tajnik Kabineta ravnatelja DUZS-a, a od 2008. radi kao zamjenik zapovjednika civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sudjelovao je u organizaciji i radu brojnih stručnih skupova, seminara, radionica, kongresa i vježbi u zemlji i inozemstvu, posebice u posljednje vrijeme u radu EUR-OPA sporazuma Vijeća Europe i Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa. Bio je sudionik konferencija Globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, koje organiziraju Ujedinjeni narodi. Jedan je od pokretača i nositelja Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Na Veleučilištu Velika Gorica i Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu predavao je od 2006. godine. Objavio je više radova i tri knjige (kao koautor): Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj (IZOS, 1995.), Zakon o zaštiti i spašavanju s komentarom (VVG, 2005.) i Osnove zaštite i spašavanja od katastrofa (VVG, 2011.).

Tijekom radnog vijeka više puta je pohvaljivan različitim stručnim i društvenim priznanjima. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1991.-1992., Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, medaljama Bljesak i Oluja te Spomen-medaljom Vukovar.

Bio je zaposlenik Državne uprave za zaštitu i spašavanje od njenog osnutka, gdje je od 2005. do 2008. obnašao dužnost tajnika Kabineta ravnatelja. Godine 2008. godine postaje zamjenik zapovjednika civilne zaštite Republike Hrvatske. Ujedeno je bio član Državne ispitne komisije za državni stručni ispit u posebnom dijelu za područje civilne zaštite.
U svom radnom vijeku dao je veliki doprinos razvoju sustava zaštite i spašavanja, posebno civilne zaštite te je uvijek ocjenjivan najvišim ocjenama.

Njegov prerani odlazak predstavljat će nenadoknadiv gubitak sustavu kojeg je predano gradio. Ostat će zauvijek u našim mislima i srcima.

Povodom smrti g. Čemerina u prizemlju Veleučilišta Velika Gorica biti će otvorena knjiga žalosti u srijedu 26. lipnja 2013. od 10:00-20:00h.


izvor i fotografija: www.duzs.hr