Prijava

Vaša prijava

Djelatnice VVG-a na usavršavanju u Finskoj u okviru Erasmus programa


IMG_0266
Doc.dr.sc. Sanja Kalambura, prof.v.š. i Nives Jovičić, asis., djelatnice Veleučilišta Velika Gorica, provele su tjedan dana na stručnom usavršavanju u Helsinkiju, Finska u finskoj agenciji za znanost i visoko obrazovanje (Finnish higher education evaluation council – FINHEEC).

Posjet je  financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU odnosno programa ERASMUS, a trajao je od 6. listopada do 13. listopada 2013. godine. Cilj petodnevnog boravka u  FINHEEC-u bio je stjecanje novih znanja u području osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju kao i razmjena iskustava i informacija o metodama u finskom i hrvatskom sustavu osiguravanja kvalitete.

Glavne teme razgovora s predstavnicima FINHEEC-a bile su:

  • poboljšanje sustava osiguravanja kvalitete,
  • kako postići i kontinuirano podizati kulturu kvalitete na visokoobrazovnim institucijama,
  • kako pojednostaviti procedure audita sustava osiguravanja kvalitete,
  • integracija ISO sustava i ESG standarda,
  • revizija politike kvalitete, strategije kvalitete itd.

Osim finske agencije, djelatnice VVG-a posjetile su i sljedeća veleučilišta i sveučilište, s ciljem proširenja znanja o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju kroz primjere dobre prakse:

  • Laurea University of Applied Sciences (Tikkurila, Vantaa),
  • Hämeenlinna University of Applied Sciences (HAMK),
  • Aalto University (Otaniemi, Espoo),
  • Metropolia University Heslinki.

IMG_0305
Razgovori s predstavnicima odjela za kvalitetu doprinijeli su stvaranju ideja o poboljšanju i unapređenju sustava osiguravanja kvalitete na svakoj od navedenih obrazovnih ustanova. Također se veselimo i potencijalnoj međunarodnoj suradnji s finskim visokim učilištima kako bi i studenti našeg Veleučilišta mogli preko Erasmus programa ostvariti, upravo na jednoj od ovih ustanova, studijski boravak ili stručnu praksu.

Posjet je bio vrlo koristan za daljnji rad Odsjeka za kvalitetu VVG-a. Rezultirao je razvojem mnogih ideja u Odsjeku za kvalitetu koje će zasigurno doprinijeti poboljšanju i jednostavnijoj implementaciji politike kvalitete i strateških ciljeva na Veleučilištu te osiguranju mehanizama za motivaciju svih dionika na Veleučilištu na aktivnijem sudjelovanju u unapređenju sustava osiguravanja kvalitete.