Prijava

Vaša prijava

Gotovo tisuću eksponata na izložbi malih životinja


Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“ organiziralo je proteklog vikenda 29. državnu i 17. županijsku izložbu malih životinja. U predvorju zgrade velikogoričkih srednjih škola izloženo je bilo 960 eksponata u četiri sekcije: golubovi, perad, kunići i ptice. U sekciji peradi posebno mjesto imala je posavska kukmasta kokoš, koja je zahvaljujući projektu Zagrebačke županije od prošle godine na listi izvorne hrvatske pasmine peradi.

„Uzgoj malih životinja uglavnom je hobi, no iz njega se može izvući i materijalna korist. Upravo je projekt priznavanja posavske kukmaste kokoši kao izvorne pasmine pokrenut s ciljem komercijalizacije njezina uzgoja“, rekao je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“.

Otvorenju trodnevne izložbe, na kojoj su sudjelovali uzgajivači malih životinja od Osijeka do Zadra, uz pročelnika za poljoprivredu Josipa Kraljičkovića prisustvovala je i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

„Ovako veliki broj prekrasnih eksponata rijetko se gdje može vidjeti. Osobito su oni privlačni za djecu i mlade. Treba zahvaliti volonterima koji su očuvali naše izvorne pasmine“, rekla je predsjednica Skupštine. Pročelnik Kraljičković je rekao da su ovakve izložbe korisne kako bi se stanovništvo upoznalo s posebno vrijednim vrstama životinja i kako bi se netko novi počeo baviti njihovim uzgojem. Uzgajivači od Zagrebačke županije mogu ostvariti poticaj od 5 eura po kljunu autohtone pasmine peradi, odnosno 7 eura ukoliko se radi o ekološkom uzgoju.