Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Zanimljivosti

Turopoljska coprnica otkrila penicilin

Turopoljska coprnica otkrila penicilin

Penicilin je prvi otkrio francuski student medicine Ernest Duchesne 1896. godine, no u svoju današnju široku uporabu ušao je tek poslije istraživanja Alexandera Fleminga 1928. godine.

U zapisima Emilija Laszowskog spominje se coprnica koja je u 18. stoljeću spaljena u Turopolju jer je na gnojne ili gangreozne rane svojih betežnika stavljala pljesnivi kruh i strugala plijesan po otvorenim ranama ljudi koji su od tog copranja ozdravili.

Vid Balog, koji nam u svojoj knjizi Hrvatska bajoslovlja donosi taj podatak, naziva tu coprnicu sirotom i neukom ženom, ali jasno nam je kao dan da je ta nazovi coprnica zapravo bila pripadnica alternativne medicine koja je ispred prave medicine bila cijelo stoljeće i pol. Sve si mislim kako se pod krinkom borbe protiv vještica zapravo krio medicinsko-farmaceutski lobi koji je borio protiv naprednih tehnika liječenja. Ili su ovi današnji lobisti vremeplovom poslali plaćenog ubojicu da uništi dokaz još jednog revolucionarnog otkrića iz Turopolja. A možda nam je kravata samo utješna nagrada?!


Mirni izložbeni dan

Upisani u vrtić