Prijava

Vaša prijava

 • Rubrika
 • Korona

Odluka o općim i specifičnim mjerama zaštite u taxi prijevozu


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 21. ožujka 2020. godine donio Odluku o specifičnim mjerama zaštite u taxi prijevozu.

I.

Pružatelji usluge taxi prijevoza, od dana donošenja ove Odluke, obavezni su provoditi sljedeće opće mjere zaštite:

 1. provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70% alkohola (na način da se protrljaju ruke ako ruke nisu vidno prljave, odnosno ako su ruke prljave oprati ih sapunom i vodom u trajanju od 20tak sekundi a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom)
 2. izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta
 3. održavati distancu u svakodnenom društvenom kontaktu

II.

Pružatelji usluge taxi prijevoza, od dana donošenja ove Odluke, obavezni su provoditi sljedeće specifične mjere zaštite:

 1. održavati udaljenost u socijalnom kontaktu na način da se klijent smjesti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača
 2. izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovim stvarima (prtljagom), prilikom rukovanja s prtljagom koristiti jednokratne PVC rukavice, zamoliti putnike da prekriju nos i usta maramicom ukoliko kašlju
 3. tijekom vožnje osigurati adekvatnu ventilaciju
 4. osigurati da u vozilu uvijek ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava
 5. osigurati da u vozilu ima dovoljno maramica za čišćenje površina u automobilu kao i POS uređaja
 6. između klijenata raditi stanke od barem 15 minuta i tada ako vremenske prilike dopuštaju, provjetriti vozilo
 7. održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora - vozačkog mjesta i kabine tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama

III.

Poslodavci su dužni obavijestiti i educirati zaposlenike o samoj bolesti i preporukama/općim i specifičnim mjerama zaštite.

Poslodavci su dužni osigurati uvjete rada koji podrazumijevaju dostatne količine sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostora dezinfekcijskim sredstvima, te organizirati normalno funkcioniranje poslovnih procesa u prostorima tvrtke (kod većih taxi prijevoznika i u pozivnim centirma).

IV.

Pružatelji usluge taxi prijevoza dužni su mjere propisane ovom Odlukom imati istaknute na vidljivom mjestu u svojim vozilima kojima pružaju oslugu.

V.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.

VI.

Ovak odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Narodnim novinama"