Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Javna rasprava o proračunu

Javna rasprava o proračunu

Sigurno napeto pratite javnu raspravu o prijedlogu Proračuna za 2018. godinu?! Građanima je predstavljen i objašnjen proračun, skrenuta im je pažnja na to što se može mijenjati i na koje programe i aktivnosti ima smisla davati prijedloge i mišljenja, a koje aktivnosti su dio redovnog poslovanja pa tu nema puno prostora za promjene. Isto tako predočeni su i dokumenti na osnovi kojih su pojedini odjeli kreirali stavke svojeg dijela proračuna. Proračun Grada Velike Gorice je dosta složen i treba vremena za njegovo proučavanje pa je građanima ostavljeno dovoljno vremena da ga prouče kako bi mogli dati dobre prijedloge i utjecati na to da on bude što bolji. Nadležne službe su otvorene za sva pitanja građana, a zainteresiranima dostavljaju i dodatne podatke o poslovanju odjela i ustanova kako bi im pomogli da prijedlozi budu što kvalitetniji.

I onda je došao svizac i zamotao čokoladu u omot...

Ovo gore je bajka i ništa od toga nećete vidjeti. Rasprava o prijedlogu Proračuna je pokrenuta i traje tjedan dana!!!! Prekratko za bilo kakve prijedloge. Građanima je na raspolaganje stavljena zip datoteka bez ikakvih uputa. Većina građana će zapeti već na tom prvom koraku i neće ni otvoriti arhivu. Oni koji ju otvore zacijelo neće puno toga razumjeti, a oni koji i razumiju neće moći doznati kako se došlo do pojedinih iznosa.

Neki gradovi koji stvarno žele uključiti građane u donošenje proračuna rade to na drugačiji način. Pogledajte Pazi(n), proračun!

Proračun se ne donosi i ne raspravlja u 7 dana. Ako želite to napraviti kvalitetno to je dugotrajan i temeljit posao. Javne rasprave je trebalo održati u mjesnim odborima i gradskim četvrtima pa da njihovi planovi (koje su bili obavezni predati do kraja prošlog mjeseca) budu više vođeni potrebama zajednice. Jer upravo su ti planovi onaj prostor gdje javna rasprava ima smisla i gdje ima mogu želje i potrebe građana doći do izražaja.

U Velikoj Gorici to nije slučaj. Pa čemu onda uopće služi blic javna rasprava o proračunu? Ima tako nekih instituta ili nevladinih udruga koje analiziraju transparentnost gradova i općina pa im onda daju ocjene. Ako neki grad ili općina dobiju dobru ocjenu mogu se hvaliti kako rade dobro svoj posao i kako su transparentni. Jedno od pitanja u tim istraživanjima može biti i da li je grad imao javnu raspravu o proračunu. Da ili ne? I Velika Gorica i Pazin će na to pitanje odgovoriti isto. Da. I ocjena će biti u skladu s tim. A razlika je ogromna.

Javna rasprava o prijedlogu Proračuna za 2018. godinu Grada Velike Gorice je bacanje prašine u oči. I ništa više od toga.

A što će na sve to reći oporba? Nećemo pričati bajke, dovoljno je vrlo kratko odgovoriti: ništa.

Što je donijela javna rasprava možete pročitati u izvješću o provedenom savjetovanju s javnošću.