Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica usvojila rebalans proračuna. Ačkar: Ovo je možda najteži rebalans u povijesti Grada

[]

Većinom glasova na današnjoj, 2. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, usvojene su prve izmjene i dopune proračuna za 2021. godini.

Tomu je prethodilo prihvaćanje godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2020. godinu. Kako je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić, unatoč mnogim teškoćama u vidu pandemije covida-19 i potresa, ostvareni su prihodi u visini 636 573 133 kune (gotovo 90% godišnjeg plana) te rashodi od 627 767 555 kuna (odnosno 92% plana). Gledajući na godinu, ostvaren je višak od 8,8 milijuna kuna, ali s obzirom na to da je 2019. godina završila s izvršenjem od 35,9 milijuna kuna, ukupno izvršenje bilježi manjak od 27,1 milijun kuna. Izvještaj je prihvatilo 15 vijećnika, protiv je bilo njih devet.

Rebalans, kako je nastavno objasnio gradonačelnik Krešimir Ačkar, donosi se radi usklađivanja pojedinih stavki, a najznačajnije se odnosi na povlačenje sredstava iz EU fondova te proračuna države i županije. Rashodi se povećavaju za 1,73%, odnosno 9,5 milijuna kuna te su sada procijenjeni na sveukupno 561 milijun kuna.

– Pred nama je jako težak, usudio bih se reći možda najteži rebalans u povijesti Velike Gorice. Imamo više od 100 milijuna kuna štete na obiteljskim kućama, sakralnim, kulturnim, obrazovnim i javnim objektima nepredviđenih proračunom donesenim 20. prosinca. Tu su i mjere za covid-19 zbog kojih se slabije puni proračun. Ukinuli smo ugostiteljima porez na potrošnju i oslobodili najma javnih površina, a s više od 2 milijuna kuna pomogli smo poduzetništvu.

Kao reakcija na poslijepotresnu obnovu, uz milijun kuna pomoći iz državnog proračuna, za civilnu zaštitu osigurano je dodatnih 1,35 milijuna kuna, 600 tisuća kuna za nabavu montažnih kućica za smještaj obitelji čiji su domovi postali neupotrebljivi, a 500 tisuća kuna Ministarstvo kulture dodijelilo je za sanaciju dvorca Lukavec.

Dodatnih 6,1 milijuna kuna izdvaja se za projekt Aglomeracije, a povećava se i stavka subvencije javnog prijevoza za 4,68 milijuna kuna, dok se u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti intenzivno priprema novi model javnog prijevoza koji bi trebao uskoro biti dostupan javnosti. O tome će se, također imati priliku očitovati sugrađani te se na jesen očekuje natječaj za koncesionara.

Novi projekt za koji se osiguravaju značajna sredstva je poboljšanje biciklističke infrastrukture gradnjom biciklističke staze od Velike Gorice do Starog Čiča, za koju su odobrena sredstva u visini 6,4 milijuna kuna (85% vrijednosti projekta), dok su sredstva za predškolski odgoj povećana za dodatnih 3 milijuna kuna namijenjenih otvaranju novih kapaciteta, opremanju i plaćama djelatnika. Na jesen se očekuje otvaranje novog vrtića u Selnici, dok radovi na objektu u Velikoj Buni ulaze u sljedeću fazu.

Grad je povećao sredstva za male komunalne akcije u nadležnosti mjesnih samouprava – 1,15 milijuna kuna, tu je i 370 tisuća kuna Agencije za ruralni razvoj namijenjene gradnji igrališta s umjetnom travom u Vukovini te 300 tisuća kuna iz proračuna Zagrebačke županije za Vatrogasni dom u Novom Čiču.

Udvostručena su sredstva za pomoć umirovljenicima koji i ove godine mogu očekivati božićnice, a Grad će osigurati i 2,2 milijuna kuna za kupovinu radnih bilježnica osnovnoškolcima s područja Velike Gorice.

– Rebalans i u brojkama govori o pomacima. Ukupne prihode i primitke uvećali smo za 26,9 milijuna kuna, a ukupne rashode za nekih 9,5 milijuna kuna. Ovim izmjenama smo uravnotežili proračun jer smo prenijeli manjak u visini od 21,7 milijuna kuna te viškove proračunskih korisnika i Grada u visini od 5,1 milijun kuna, nadodala je Štefančić.

Unatoč oštrim napadima oporbe kako je prijedlog rebalansa manjkav i nedovoljno obrazložen, neusklađen sa stanjem na terenu te su izostavljeni, po njima, mnogi ključni projekti zbog čega je, smatraju, evidentno neadekvatno gospodarenje dostupnim sredstvima, izmjene i dopune podržalo je 15 vijećnika, a njih 10 bilo je protiv.

Objava Velika Gorica usvojila rebalans proračuna. Ačkar: Ovo je možda najteži rebalans u povijesti Grada pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.