Prijava

Vaša prijava

TRADICIONALNI SKUP BRANITELJA I LOVACA U VELIKOJ GORICI: Kraj lovačke čeke za Jadranka Cumbaja, branitelja i lovca

[]

U Lovačkom domu Lovačkog društva Srna Velika Gorica, kraj spomen-čeke za pukovnika Jadranka Cumbaja, poginulog branitelja i lovca, održan je tradicionalni skup branitelja i lovaca. Svake godine na Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i obljetnicu Oluje, kraj jedinstvenog spomenika u Hrvatskoj, lovačke čeke izrađene u spomen na svog lovca i branitelja, okupi se obitelj, prijatelji, lovci i branitelji. Uz izaslanstvo Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi, došao je i bojnik Slavko Tolić iz bojne za potporu Zapovjedništva za potporu HV.

Uz svijeće i molitvu za “Groma” Cumbaja, koji je poginuo kao časnik u Oluji 4.8.1995. kod Petrinje obitelj i prijatelji su obećali sami sebi, da neće izbrisati sjećanje na naše poginule branitelje. Pukovnik Jadranko Cumbaj je bio aktivni lovac tajnik “Srne” dragovoljac Domovinskog rata. Zato su lovci odlučili podići mu najbolji spomenik, lovačku čeku, kraj koje će se okupljati i sjećati se poginulog prijatelja.

Kako kazuje Josip Jančić Babriga, predsjednik goričke “Srne” ovo je jedinstven spomenik lovcu u Hrvatskoj i nastojat će da se svake godine kraj Jadrankove čeke okupljaju lovci i branitelji. Bojnik Slavko Tolić koji je ondje službeno, ali i kao član braniteljske udruge Gromov”, ovome daje potporu sa željom da se tradicija održi.

Obitelj Jadranke Cumbaj, sestre poginulog Jadranka sa svoje troje djece svjedoči da i mladi održavaju sjećanje. Svijeće i cvijeće, bez puno govora, u tišini i miru protekao je skup. Samo dodajmo riječi starine Pere Gracala, koji se sjeća “svog” lovca Jadranka Cumbaja. “Dolazit ću ovdje dok budem živ, moj mali dug za poginule …”

Tekst i snimke: Boris ĆAVAR

Objava TRADICIONALNI SKUP BRANITELJA I LOVACA U VELIKOJ GORICI: Kraj lovačke čeke za Jadranka Cumbaja, branitelja i lovca pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.