Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica najbolji grad u kategoriji ” Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”

[]

Velika Gorica je ove godine u veliko finale našeg izbora za Najbolji grad kojega Gradonačelnik.hr provodi u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, ušla u dvije kategorije – obrazovanje i demografija, te kvaliteta života. Plasman su zaslužili nizom projekata i mjera kojima su podigli standarde na oba polja…

Kada je u pitanju demografska politika nalazi se u Top 5 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom (3.283,63 kn), i po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji velikih gradova (5,44 djece po odgojitelju), u Top 10 je po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu, u istoj kategoriji gradova (46,05 posto proračuna), u Top 20 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku (16,03 kuna).

Na području kvalitete života finale su osigurali mjestom u Top 5 (5. mjesto) po izdvajanjima za sport u proračunu u kategoriji velikih gradova (7,28 posto proračuna), također i 4. mjestom po Indexu starenja (95,5 posto), kao i po prosječnom vitalnom Indexu (97,98 posto) u spomenutoj kategoriji gradova. U Top 3 (3. mjesto) nalazi se po prosječnom broju nezaposlenih na svakih 1000 stanovnika među velikim gradovima (16,66 nezaposlenih na 1000 stanovnika), isto tako i 2. mjestom po broju odgojitelja u vrtićima i 3. mjestom po pojedinačnom iznosu porodiljine naknade za novorođenčad.

Ovogodišnji najuži izbor najboljih velikih gradova za demografiju i obrazovanje donio je, inače, reprizu posljednja dva izbora kada je riječ o lista kandidata. Pored Velike Gorice, za titulu se nadmeću Šibenik, Pazin, Čakovec i Bjelovar.

Kvalitetnom pronatalitetnom politikom i poticajnim demografskim mjerama u Velikoj Gorici žele zadržati mlade i stvoriti poticajno okruženje za doseljavanje mladih obitelji u svoj grad…

Kako bi olakšali roditeljima, osigurali su, tako, značajne naknade za novorođenčad,: za prvo i drugo novorođeno dijete, grad dodjeljuje jednokratnu naknadu od 2000 kuna, 10 tisuća kuna za treće, a za četvrto i svako sljedeće novorođeno dijete po 15.000 kuna. U Velikoj Gorici ove je godine u vrtiće krenulo 611 djece, čak 140 više nego lani! Radi velikog interesa za upise u dječje vrtiće na području Grada, predškolski sustav raste i svake se godine unapređuje te zadržava visoke standarde djelatnosti. Novost je u 2021. otvaranje dva područna vrtića, jedan u Selnici Ščitarjevskoj za tri skupine, drugi je vrtić u Lukavcu, za manju mješovitu jasličku skupinu čime je osiguran upis 64 mališana. Iduće godine bit će otvoren vrtić u Velikoj Buni koji će imati tri odgojne skupine i moći će primiti 40-ak polaznika.

-Što se tiče povećanja kapaciteta dječjih vrtića u urbanom djelu grada, izdana je izdana građevinska dozvola za nadogradnju i uređenje vrtića u Podbrežnici u Koprivničkoj ulici. Najvažnija socijalna i demografska mjera je smanjenje cijene vrtića osiguranim iz proračuna za 2022. godinu, a u planu je besplatan vrtić za svu djecu koju ćemo uvesti u aktualnom mandatu. Što se tiče nadstandarda u prehrani i opremljenosti vrtića, djeci nudimo izbor, svaki dan imaju dva jelovnika u obroku doručka, a na raspolaganju su im čak dvije sportske dvorane sa spravama i rekvizitima – za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina – ističu iz Grada.

Dodajmo svemu, kako je DV Lojtrica iz Velike Gorice nakon titule trećeg najljepšeg, kojega je osvojio u našem izboru prije dvije godine, u 2020. slavio kao drugi najbolji vrtić u RH. Snažno ekološki osviješten među prvima je dobio certifikat eko-vrtića, uključeni su u brojne međunarodne projekte iz ekologije i zaštite okoliša, te su dobili i niz međunarodnih priznanja. Uz rano učenje engleskog i sportski program, svojim polaznicima nude alternativni Montessori i glazbeno-scenski program. Organiziraju ljetovanja i zimovanja, ritmiku i ples, posjete kinu i kazalištu, školu klizanja, plivanja, rolanja… Imaju i besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine, te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program.

U području školstva, iz državnog proračuna osigurana su sredstva za udžbenike, a iz gradskog proračuna sredstva za radne bilježnice za svih 5600 osnovaca, riječ je o 2,2, milijuna kuna. Za nešto starije učenike – Grad je osigurao da svi srednjoškolci iz Velike Gorice dobiju financijsku pomoć u iznosu od 800 kuna.

Kako bi se poticala daljnja izobrazba učenika za tradicijska deficitarna zanimanja, Grad Velika Gorica svake godine dodjeljuje stipendije učenicima koji se školuju u trogodišnjem programu za deficitarna zanimanja (npr. armirač, bravar, dimnjačar, fasader, keramičar, kuhar, stolar, zidar…).

Gimnazija Velika Gorica u šest je najbolje rangiranih škola u uspješnosti provođenja programa Škola ambasador Europskog parlamenta u RH. Svojim uspješnim radom na provođenju spomenutog projekta, ove se godine velikogorička gimnazija posebno istaknula, te je kao jedina škola u Hrvatskoj odabrana da snimi spot kojim će rad svoje Škole ambasadora prezentirati drugim EU školama. Upravo ovih dana video uradak se naveliko priprema, u čemu đacima pomažu pjevačica Nika Antolos i grupa Adastra.

Prije početka nove školske godine – 2021. /2022. u obnovu objekata je uloženo oko dva milijuna kuna. Najveće investicije su u Područnoj školi u Buševcu na obnovi krova, u OŠ Nikole Hribar je riješeno pitanje stare kuhinje te hidrantne mreže, a uz ostale radove valja istaknuti da je napravljena učionica na otvorenom u Osnovnoj školi Velika Mlaka, te je uz kompletno preuređenje svlačionica i sanirana u potresu stradala dvorana u OŠ Eugena Kumičića. U Osnovnoj školi Nikole Hribara je preasvaltirano gotovo 1000 kvadrata dječjeg igrališta gdje će biti postavljeni i novi golovi zbog sigurnosti polaznika.

Uskoro se kreće u rušenje Područne škole u Dubrancu koja nakon potresa nije u uporabnom stanju, u OŠ Velika Mlaka provedeno je ulaganje u stolariju te se i estetski se poboljšao izgled škole, a radovima vrijednim 150 tisuća kuna su obuhvaćeni zbornica i sedam učionica. U OŠ Nikole Hribara obnovljena je kuhinja, uređeni su sportski tereni OŠ Jurja Habdelića.

Inače, Velika Gorica po svim je našim analizama među gradovima s najvećim izdvajanjima za obrazovanje za kojega izdvajaju preko 40 posto proračuna.

Grad Velika Gorica je grad jednakih mogućnosti koji uspješno provodi usvojenu Strategiju izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom, kojih na tom području živi više od šest tisuća. Posebna pozornost se usmjerava djeci s invaliditetom, za njih su pokrenuli akciju ‘Jednaki u igri’ kroz koju će dječja igrališta u Velikoj Gorici oplemeniti prilagođenim sadržajima za igru, a prve takve sprave su postavljene u Parku dr. Franje Tuđmana.

-Tim smjerom nastavit ćemo djelovati da svako dijete ima jednaku priliku za rast i razvoj – rekao nam je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Osnovali su i Centar za djecu, mlade i obitelj u kojemu osiguravaju podršku i pomoć u učenju, svladavanju prijelaza u školovanju, pripreme za školu, podrške roditeljstvu, logopedske tretmane i savjetovališta. Grad financira i provedbu preventivnih programa koji su postali svojevrsni standard u osnovnim školama – od programa prevencije nasilja, dodatne edukacije učitelja.

Grad Velika Gorica je tijekom 2020. i 2021. uložio i značajna sredstva u kvalitetu života sugrađana. Osim infrastrukturnih radova kojima se poboljšao standard velikogoričkih prometnica, izdvajaju se značajna sredstva za socijalne potrebe i različite društvene strukture, te ulaže u razvoj poduzetništva.

Kada su u pitanju prometnice, u proračunu za 2021. godinu, planiran je najveći iznos u povijesti Grada za njihovo održavanje i izgradnju, i to preko 52 milijuna kuna. Dovršene su ulice u centru grada te u ruralnim dijelovima, asfaltirane su prometnice i dovršeni su nogostupi u nekoliko mjesnih odbora.

Za izgradnja biciklističke staze uz nekadašnji radar, od Velike Gorice do Starog Čiča, te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake su odobrena sredstva u visini 85 posto od ukupno 6,4 milijuna kuna kolika je vrijednost projekta.
Poboljšanju kvalitete života za cilj imaju i projekti kao što je novootvoreni pumptrack u sportskoj zoni, radovi koji se provode na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu, Turopolju, Novom Čiči, ali i drugim naseljima, a posebno važan projekt je „Analiza javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu Grada Velike Gorice” te barometrijska mjerenja u jezeru Čiče koji se provode u suradnju s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

Velika Gorica je udvostručila iznos uskrsnica za umirovljenike, grad je osigurao najveće uskrsnice u Republici Hrvatskoj, a isto će biti i s božićnicama. Svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 1000 kuna, primili su 800 kuna uskrsnice, a onima s mirovinom od 2000 kuna je bilo isplaćeno 400 kuna.

Gorica je trenutačno jedan od investicijski najaktivnijih gradova u RH. Samo u Poslovnoj zoni Meridian 16 aktivne su investicije vrijedne više od 500 milijuna kuna. Za manje od godinu dana ondje se očekuje otvaranje preko 1000 novih radnih mjesta, zbog čega će prema zoni uvesti i autobusnu liniju. Velik je interes i za investicije u neposrednoj okolici zračne luke, u razvoj tzv. aerodromskoga grada. I bum stanogradnje usko je povezan s gospodarska ulaganja.

Grad Velika Gorica kontinuirano pomaže i u poticanju razvoja obrtništva kroz čak šest potpora: za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, za proizvodne i neproizvodne djelatnosti, za poduzetnike početnike, za naukovanje za obrtnička zanimanja, za pokriće troškova za konzultantske usluge EU projekata i za pojedinačne nastupe na manifestacijama. Prema službenim podacima HOK-a Zagreb, Udruženje obrtnika Velika Gorica ukupan broj obrtnika u 2020. godini iznosio je 1.299, što je 62 obrtnika više u odnosu na 2019. Prema istim podacima, najviše obrtnika zastupljeno je u cehu za pružanje intelektualnih usluga i ostalih uslužnih djelatnosti, 381 obrtnik u 2020. što je 66 obrtnika više nego u 2019. godini. Na drugom mjestu po broju obrtnika nalazi se ceh prijevoznika sa 232 obrtnika u 2020. godini, što je 28 obrtnika manje nego u 2019. godini. Slijede ceh građevinara i ceh frizera, kozmetičara i pedikera.

Poduzetnicima koji nisu mogli raditi u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom u proračunu Grada Velike Gorice osigurano je 2,2 milijuna kuna potpora, u primjenu su ušle i odluke o oslobađanju plaćanja poreza na potrošnju, komunalnu naknadu, zakupninu za poslovne prostore i za korištenje ugostiteljskih terasa, kao i pravo na proširenje ugostiteljskih terasa.

-S ulaganjima u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana nastavljamo, svi će kapitalni projekti biti predstavljeni građanima i oni će odlučiti za što ćemo namijeniti novac iz proračuna. Uz to u svaki projekt gdje je to moguće želimo osim gradskih sredstava uključiti sredstva iz fondova EU, države, županije, javnih poduzeća. Spomenut ću uređenje medicinskog centra, dom za starije, nove vrtiće, novi autobusni kolodvor, sportsku dvoranu… – najavio je gradonačelnik Ačkar.

Objava Velika Gorica najbolji grad u kategoriji ” Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika” pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.