Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica uvodi nove cijene odvoza otpada

[]

U nastavku 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice jednoglasno je usvojen prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice kojom je definirana nova cijena „obvezne minimalne javne usluge“.

Prema riječima direktora VG Čistoće Ivana Raka, fiksna cijena uključuje usluge sakupljanja i odvoza miješanog, biorazgradivog, reciklabilnog te glomaznog komunalnog otpada; preuzimanja komunalnog otpada u reciklažnim dvorištima i u izdvojenim spremnicima za odvojeno sakupljanje otpada; kao i predaje miješanog, reciklabilnog i biorazgradivog komunalnog otpada na zbrinjavanje ovlaštenim osobama.

Cijena je određena kao ukupni trošak provedbe navedenih usluga podijeljen s brojem korisnika minimalne javne usluge, uzimajući pritom u obzir procijenjeni broj korisnika koji će ostvariti pravo na umanjenje cijene minimalne javne usluge. Slijedom rečenog, određena je cijena u iznosu od 56 kuna koja se može umanjiti za 7 kuna za korisnike kategorije kućanstvo te cijena u iznosu od 70 kuna za korisnike koji nisu u kategoriji kućanstvo.

Pravo na umanjenje cijene obavezne minimalne javne usluge ostvaruju obiteljske kuće ako kompostiraju biootpad u domaćinstvu te stambene zgrade koje tijekom kalendarske godine koriste zajedničku uslugu odvoza glomaznog otpada. Pritom se cijena odnosi na uslugu odvoza komunalnog otpada u spremnicima od najviše 240 litara po korisniku koji ima pravo koristiti najviše po jedan spremnik navedene zapremnine za svaku vrstu otpada.

– Odlukom se postiže ujednačenost cijene za sve korisnike radi pružanja jednake kvalitete usluga na cijelom području grada, a čime se osigurava ekonomski održivo poslovanje te sigurnost, redovitost i kvaliteta pružanja javne usluge kako bi sustav sakupljanja komunalnog otpada mogao ispuniti svoju svrhu, poručio je Rak.

Inače, sakupljanje i odvoz komunalnog otpada u 2020. godini vršilo se za sveukupno 23.006 korisnika. Također, u prethodnoj je godini na odlagalištu otpada Mraclinska Dubrava odloženo 20.412,48 tona komunalnog otpada. Očišćene su lokacije divljih odlagališta u naseljima Kurilovec, Kušanec, Donja Lomnica, Gornja Lomnica, Vukovina, Velika Kosnica, Velika Mlaka, Kobilić, Mraclin, Kuče Ščitarjevo i Cerovski Vrh, dok je primarnom reciklažom sakupljeno 2.596,25 tona otpada za daljnju obradu.

Objava Velika Gorica uvodi nove cijene odvoza otpada pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.