Prijava

Vaša prijava

FOTO: Distributivni centar za voće i povrće primjer pomoći poljoprivrednim proizvođačima

[]

Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, kao dobar primjer pomoći poljoprivrednim proizvođačima u skladištenju, pakiranju i plasmanu proizvoda, posjetilo je danas izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno zamjenicom župana Marijom Jungić.

– Bjelovarsko-bilogorska županija planira kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a putem razvojnog sporazuma s Vladom RH, raditi na projektu gradnje distributivnog centra za voće i povrće. Nadam se da će nam iskustva koja ćemo danas dobiti pomoći u pronalasku najboljeg modela koji će zadovoljiti potrebe proizvođača naše županije, rekla je zamjenica Jungić.

 

Domaćin izaslanstvu Bjelovarsko-bilogorske županije bio je zamjenik župana Damir Tomljenović. Rekao je da je Distributivni centar nastao iz potrebe proizvođača, konkretno voćara koji su htjeli biti konkurentni na tržištu tijekom cijele godine.

– Da bi bili konkurentni trebalo im je nekoliko stvari – sortirnica, pakirnica i, najvažnije, hladnjača. Sve smo to uspjeli sagraditi na zemljištu koje smo od Vlade RH dobili u koncesiju s pravom gradnje. Sada imamo kompletirani proces, a hladnjače su pune i ispunjavaju svoju svrhu, rekao je Tomljenović.

Unatoč lošoj godini za proizvodnju jabuke – proljetnom mrazu, ljetnim sušama, a ponegdje i tuči, direktor Centra Hrvoje Bunjevac naglasio je da je ULO hladnjača, ukupnog kapaciteta 3000 tona, puna!

– Glavni razlog je što je naša ULO hladnjača najmodernija u državi. Svi pokazatelji govore da jabuka kod nas uspije sačuvati jednaku kvalitetu kroz cijelu godinu. Zadnje pakiranje prošlogodišnje jabuke imali smo 20. kolovoza, dakle u hladnjači je bila skoro godinu dana. Kada je išla na tržište bila je iste kvalitete kao i kada je ušla u hladnjaču, naglasio je Bunjevac. Rekao je da je jabuka glavni artikl Centra, a odmah iza nje dolazi borovnica, odnosno jagodasto voće.

– Proizvođačima jagodastog voća pružamo maksimalnu podršku. Tako smo zadnje tri godine značajno investirali u opremu za kalibriranje i pakiranja ovoga voća. Zahvaljujući tome borovnica naših lokalnih proizvođača plasira se na najzahtjevnije europsko tržište – u Austriju, Njemačku i Nizozemsku, a posebno raduje što je značajna količina borovnice otišla i na tržište Poljske, rekao je Bunjevac, dodavši da je u planu i treća faza razvoja Centra, i to prerada voća i povrća.

FOTO: Zagrebačka županija

Objava FOTO: Distributivni centar za voće i povrće primjer pomoći poljoprivrednim proizvođačima pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.