Prijava

Vaša prijava

Stjepanu Šipušiću Kazi Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo

[]

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na današnjoj je sjednici prihvatilo zaključak o dodjeli javnih priznanja za 2021. godinu. Zaključak je svojim glasom podržalo 20 vijećnika, njih 6 bilo je suzdržano.

Javna priznanja dodjeljuju se osobama koje su, osim svog kvalitetnog predanog redovnog rada, ostavile neizbrisiv trag u određenoj djelatnosti, promičući osnovne vrijednosti kao nadogradnju i dodanu vrijednost svom redovnom poslu preko i povrh onoga što uobičajena struka zahtijeva. Na javni poziv zaprimljena su 23 prijedloga od stane fizičkih i pravnih osoba, dok je Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja odlučilo dodijeliti 13 nagrada.

Slijedom rečenog, Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo dodjeljuje se Stjepanu Šipušiću Kazi za njegov neizmjeran doprinos obrazovnom, društvenom i kulturnom unaprjeđenju zajednice.

Nagrada s likom Franje Lučića uručit će se priznatom glazbeniku, ujedno nastavniku gitare i komorne glazbe u istoimenoj Umjetničkoj školi Igoru Pari te Tomislavu Odžiću, poznatijem kao Tomo Vega, a koji dugi niz godina sudjeluje u sportskom i društvenom životu djece i mladih.

Nagrada s likom Nikole Škrlca Lomničkog pripala je Dobrovoljom vatrogasnom društvu Turopolje koje uz 80 godina kontinuiranog rada predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima te Mati Ćoriću, dragovoljcu Domovinskog rata, koji je svojim radom, djelima i realiziranim programima pokazao da shvaća probleme i potrebe svojih sumještana, kao i onih iz susjednih naselja.

Nadalje, nagrada „Krčka vrata“ dodjeljuje se Nedjeljku Saviću, vlasniku obrta koji se od 1999. godine bavi proizvodnjom salate i drugog povrća, ali i zapošljava 18 ljudi te Slavi Noršić, vlasnici najstarije brijačnice u Velikoj Gorici koja danas nosi ime „Brico i Seka“.

Također, nagradu „Zlatna turopoljska podgutnica“ dobili su Stipo Duvnjak, dugogodišnji kulturni djelatnik i predsjednik KUD-a Čiče, trener u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Uspon“ Ivan Čengić koji je zaslužan za brojne uspjehe paraatletičara, Snježana i Stjepan Dijanežević, inače vlasnici destinacije Turopoljski grunt kojim promiču ugled grada i Turopolja, Mirjana Hrženjak, uz ostali doprinos na području kulture, jedna od osnivačica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije te Turopoljske mažoretkinje koje u 25 godina rada aktivno prezentiraju Turopolje diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Naposljetku, nagrada Turopoljsko srce pripalo je ekipi iz Udruge VG Legacy koja godinama humanitarno djeluje na ovom području te širom Hrvatske.

Gradskim vijećnicima na raspolaganju 190.000 kuna

Prethodno je jednoglasno prihvaćen i prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice za 2022. godinu.

U te je svrhe u proračunu za 2022. godinu izdvojeno 190.000 kuna koje se raspoređuju tako da su razmjerne broju dobivenih mjesta u Gradskom vijeću, ali i povećane za 10% za svakog člana podzastupljenog spola.

Pojedinačno, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) imat će na raspolaganju 63.333,34 kune, Socijaldemokratska partija (SDP) 35.108,70 kuna, MOST 28.224,64 kune, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti 15.144,90 kuna te po 6.884,06 kuna Građansko-liberalni savez (GLAS), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka prava (HSP) i Stjepan Kožić – nezavisna lista.

Objava Stjepanu Šipušiću Kazi Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.