Prijava

Vaša prijava

IZ VELIKE GORICE NA PUT PREKO ATLANTIKA: Hrvatski branitelji veslat će preko Atlantskog oceana povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH

[]

Hrvatski branitelji 61-godišnji Martin Cruickshank i 54-godišnji Werner Ilić postat će prvi Hrvati u povijesti koji će u čamcu na vesla prijeći Atlantski ocean. Na dan kad je Hrvatska međunarodno priznata ova dva branitelja iz Velike Gorice su krenuli na avanturu života.

Svojim pothvatom žele ne samo odati počast domovini već i upozoriti svjetsku javnost na veliki problem onečišćenja oceana te podići svijesti o potrebi očuvanja svjetskih mora. Između ostaloga, cijela ova priča ima i humanitarnu notu, jer svojim pothvatom prikupljaju i sredstva za potresom stradalu Banovinu.

Posade iz tek 31 zemlje, uspjele su u ovakvom pothvatu, dok je 9 veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe. Samo putovanje trajat će gotovo tri mjeseca, a ukupna udaljenost koju će veslači do konačnog odredišta na Kanarskim otocima u Karipskom moru prijeći u čamcu na vesla, iznosi 6,500 kilometara.

Dražen Hrženjak poručio je kako projekt ima puno detalja, no vjeruje kako će se svi uključiti u humanitaran program projekta i zajednički stvoriti trajni spomen.

-Taj trajni spomen bio bi veteranski centar – Veteransko veslo, a što će sve u njemu biti još ne znamo jer to ovisi o svima nama, odnosno, koliko uspijemo skupiti, toliko ćemo i uložiti- kazao je Hrženjak, koji je zajedno s dečkima krenuo put Španjolske do Puerto de Mogán odakle 30. siječnja kreće isplovljavanje.

Martin Cruickshank u Hrvatsku je došao prije 30 godina, a sada se nada da će uspješno proći divlji Atlantik koji nije svakoga poštedio.

-Atlantik je strašno mjesto, ako nisi dovoljno oprezan progutat će te. No, prebrodit ćemo taj strah živeći svaki trenutak, jer ako si živ i svjestan svoje okoline, uspjet ćeš- poručio je Martin, koji vjeruje kako će sve koji su bili na današnjem ispraćaju vidjeti i prilikom povratka.

Werner Ilić kazao je kako je njemu i Martinu biti čast ovdje, jer putovanje na koje kreću je na čast i vrijednost jedine domovine i hrvatskog naroda.

-Ovo je u zahvalu svim hrvatskim braniteljima koji su nam dali slobodu. Ne da se nadam, nego vjerujem da ćemo Martin i ja uspješno odraditi ovu zadaću, jer hrvatski je vojnik uvijek uspješno odradio svoju zadaću. Počašćeni smo ovakvim okupljanjem u Velikoj Gorici, hvala svima koji su nas podržali- istaknuo je Werner uz poruku kako ovime šalju poruke “domoljublje je čast i privilegija koja se živi svaki dan” i “nikada niste stari da ostvarite svoje snove”.

Ispred Muzeja Turopolja, na ovaj dugačak put, Martina i Ivana došli su ispratiti i državni tajnik u ministarstvu branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i dopredsjednik Nenad Črnko, koji su braniteljski dvojac i prigodno nagradili.

-Kada je bilo najteže pokazali ste veliko srce u obrani naše domovine, a danas u korak s vremenom pokazujete što su heroji u miru. Želimo vam mirno more i miran ocean, a sigurni smo da će te doći do svoga cilja i da ćemo se svi zajedno veseliti vašem pothvatu- kazao je gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar. WernerKrajnje odredište po završetku rute je otok Martinique, gdje bi Martin i Werner trebali stići za 90 dana od početka veslanja. U čamcu dugom 7,5 metara nalazi se 150 kila dehidrirane hrane, dva desalinizatora jedan je solarni, a drugi ručni kojim će morsku vodu pretvarati u pitku te 250 litara pitke balastne vode.

Dečki mirno vam more i sretno!

Objava IZ VELIKE GORICE NA PUT PREKO ATLANTIKA: Hrvatski branitelji veslat će preko Atlantskog oceana povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.