Prijava

Vaša prijava

FOTO: Uzgajivači simentalaca očekuju da se što prije realizira projekt budućeg Regionalnog centra

[]

Neobično posjećena redovna godišnja skupština Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba održana je danas je u dubravskom restoranu Sablić. Interes je i razumljiv, budući da je jedna od točaka dnevnog reda bila i informacija i pokretanju gradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi, o čemu je nedavno upravo u Dubravi potpisan sporazum o izradi projektno-tehničke dokumentacije (o čemu smo već pisali) i druge aktualne teme iz svakodnevnog života Saveza.

Skupštinu je otvorio predsjednik Damir Horvatić, a pozdravili su je ispred Općine Dubrava Ante Grizelj, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, ispred Ministarstva poljoprivrede Dario Zagorec i Marijan Sučija, Marija Špehar (HAPIH) i Dražen Čuklić (Visoko gospodarsko učilište Križevci).

Izvješća o prošlogodišnjem radu i financijama, kao i plan rada i financijski plan za ovu godinu usvojeni su jednoglasno.

Savez danas broji više od 140 članova koji drže oko 5000 grla, a što se tiče budućeg Regionalnog centra čekamo da se taj projekt realizira što prije – kazao je Horvatić, te zahvalio svima koji su ga do sada pomagali, a to su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Općina Dubrava.

-Nagradili smo ljude koji su pomogli u radu naše udruge, jer da nije bilo njih možda ni mi ne bi opstali- rekao je Horvatić dodavši kako je u ponedjeljak potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

Stručni suradnik u Savezu za promet stokom Nikola Kostiha izvijestio je skupštinare o realiziranoj trgovini u proteklih godinu dana. Kazao je kako je ukupan promet iznosio gotovo 12 milijuna kuna, a cijene po kili žive vage posljednjih su mjeseci znatno porasle.

-Još kad bi takve trendove pratilo i kretanje cijena mlijeka, bili bismo zadovoljni– ustvrdio je.

Upravo o stanju oko cijene mlijeka i značaja budućeg Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi iznio Damir Pejaković iz Savjetodavne službe.

Zahvalnice

Savez uzgajivača danas je respektabilna organizacije, a njegove su temelje prije 40-50 godina postavila tada nekolicina vizionara, naprednih stočara u bivšoj općini Vrbovec. Na skupštini je zato njih petero, popularno nazvanih „seniorima“, danas i nagrađeno posebnim zahvalnicama.

Primili su ih Nikola Hrastovec (sudionik izrade prvog uzgojnog programa još 1974. godine), Josip Burek (ugledni farmer i dugogodišnji predsjednik Saveza) Tomo Markonić, vet. Tihomir Grizelj (dugogodišnji terenski veterinar i direktor Veterinarske stanice Vrbovec), te Milka Stipanček, kojoj će plaketa biti uručena naknadno.

Objava FOTO: Uzgajivači simentalaca očekuju da se što prije realizira projekt budućeg Regionalnog centra pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.


Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana