Prijava

Vaša prijava

MARTIN I WERNER POKORILI ATLANTIK: Gorički branitelji sretno stigli do konačnog odredišta

[]

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić uspjeli su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla. U 83 dana provedena na oceanu, Werner i Cruickshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved čestitao je dvojici ponosnih hrvatskih branitelja na tom povijesnom uspjehu, izrazivši zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu.

Projektom „Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruickshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja. Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu “Fenix”, dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odali su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

Martin i Werner su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva. Sada su u čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ta dvojica branitelja uspjela preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana.

Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno počeli 15. siječnja na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

-Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa- naglasio je branitelj Werner Ilić.

Martin Cruickshank je po dolasku na Barbados rekao kako su na neobičnoj plovidbi “imali jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko njih i želju da proslave voljenu domovinu”.

-Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla- zaključili su.

Objava MARTIN I WERNER POKORILI ATLANTIK: Gorički branitelji sretno stigli do konačnog odredišta pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.