Prijava

Vaša prijava

NA KAVI S DAMIROM GRLIĆEM: Nismo uspjeli spasiti Vejle, no možemo biti ponosni

[]

Nekako iznenada Ivan Prelec proljetos je preuzeo danskog prvoligaša Vejle, koji je u tom trenutku bio otpisan i siguran putnik u niži rang. Prelec, koji je nakon HNK Gorice radio u poljskoj Legiji, Istri 1961 te Dinamu II, nije preostalo ništa drugo nego da skupi stvari i sjedne na prvi avion za Dansku.

Uz njega je u dansku avanturu krenuo i njegova desna ruka i prvi suradnik, Damir Grlić, koji je u tom trenutku bio trener Bistre. Preko noći je ljudima u klub javio kako mora ići. Bio je to odlazak bez pozdrava s Upravom i igračima, a sve je nadoknađeno ovih dana za vrijeme odmora, kada je Grlić otišao do Bistre posjetiti ljude u klubu. Boravak u Velikoj Gorici iskoristili smo i mi za kratki razgovor, koji je Cico rado prihvatio.

-Sve to trebalo se dogoditi sada na ljeto, jer u zimi nisu željeli mijenjati trenera, jer kod njih se treneri ne mijenjaju tako brzo. Već tada znali su da će se uspjeti teško spasiti, no kako u početnim kolima nije bilo napretka, odlučili su se na promjenu. Ivana su nazvali u nedjelju, a već u ponedjeljak smo bili u Danskoj- govori nam Grlić, koji se tada nije uspio pozdraviti s ljudima u Bistri.

U 11 utakmica osvojili 16 bodova

Iako nisu uspjeli spasiti Vejle od pada u ligu niže, gorički trenerski dvojac može biti zadovoljan postignutim, jer pod njihovim vodstvom momčad je u 11 odigranih utakmica osvojila 16 bodova, dok je prije toga momčad u 21 utakmici uzela svega 13 bodova.

-Glupo je reći da smo zadovoljni, jer smo ispali, no bodovna razlika se vidi. Nažalost, kako s momčadi nismo prošli kroz pripreme nismo ih mogli pripremiti kroz sve faze igre koje hoćeš. Mi smo morali momčad u hodu adaptirati na ono što hoćeš. Svi u klubu su zadovoljni s onime što smo napravili tamo, čak i njihova nogometna javnost koja je u početku bila skeptična, na kraju su rekli kako smo od nekonkurentne momčadi napravili momčad koja je mogla konkurirati svima- kaže nam Cico.

Prelec i Grlić već su zajedno radili u Istri 1961
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Prvi zadatak koji su odradili kada su došli bila je faza obrane, koja je bila najlošija u ligi, no u prve tri utakmice pod Prelecovim vodstvom Vejle nije primio niti jedan gol.

-Za početak smo donijeli jednu novu energiju u momčad i klub. Oni su se sami otpisali, no mi smo sve pokrenuli i trgnuli sve oko sebe. Uvidjeli smo da momčad ima kvalitetu te da igračima treba vratiti samopouzdanje. Nakon što smo posložili obranu, naglasak smo stavili na napad, jer cilj nogometne igre je zabiti gol. A i sam znaš da je Prelecova ideja igrati napadački nogomet, nogomet za gol više. Napredak smo napravili, no nismo imali previše vremena za uigravanje, jer smo imali prezgusnut raspored- priča nam dalje.

Pripreme za novu sezonu kreću u ponedjeljak

Iako nisu uspjeli u svome cilju – ostanku u Superligi, za što su im trebala dva boda, gorički trenerski dvojac nastavlja s poslom u Danskoj. S pripremama za novu sezonu kreću u ponedjeljak 13. lipnja.

-Cilj je povratak u najviši rang. Uspjeli smo zadržati sve najvažnije igrače, a sada radimo da se dodatno osnažimo. Doveli smo neke igrače, dok su pregovori s nekima još uvijek u tijeku. Neće nam biti lagano, jer uvijek se teže vratiti u ligu, nego ostati u jačem rangu- otkriva nam naš sugovornik, te nam govori kako je danska liga puno jača kondicijski od HNL-a.

-Puno se trči. Ima puno više duela, a velika se pažnja posvećuje prekidima igre. To im je neka forca. U Hrvatskoj se ipak igra kvalitetniji nogomet u taktičkom i tehničkom smislu.

Fenomenalni uvjeti kakvi se u Hrvatskoj mogu samo sanjati

Uvjeti koji su ih dočekali i više su nego idealni, jer Vejle uz glavni teren s 9 000 sjedećih mjesta na kojem se igraju utakmice, ima još trening kamp koji uz seniorski pogon koristi i klupska akademija, kojima je na raspolaganju devet velikih terena pri čemu su dva terena s umjetnom travom.

Grlić iz drugoligaških dana HNK Gorice
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

-To je tamo standard koji je za njihove klubove normalan- ističe Grlić, koji nije imao previše vremena za istraživanje života u Danskoj.

-Standard im je jako dobar, radnici su tamo zaštićeni jako dobro od strane države. Oni rade i uživaju, no to nije kao kod nas, jer kod njih nema višesatnih druženja uz kavu po kafićima- otkriva nam za kraj Damir.

Gorička kolonija od sada će u Danskoj biti bogatija za još jednog člana stožera, jer uz Preleca i Grlića bit će i kondicijski trener Mario Škrablin, koji će na tom mjestu zamijeniti Arisa Naglića.

Objava NA KAVI S DAMIROM GRLIĆEM: Nismo uspjeli spasiti Vejle, no možemo biti ponosni pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.