Prijava

Vaša prijava

FOTO: U Velikoj Gorici započeli radovi na “Regionalnom centru kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0”

[]

Na gradilištu uz Srednju strukovnu školu Velika Gorica započeli su radovi na izgradnji prvog od ukupno tri centra izvrsnosti, u sklopu 113,44 milijuna kuna vrijednog europskog projekta “Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0′”.

Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj projekta. Ugovoreni iznos radova je 20,89 milijuna kuna, a rok izgradnje 10. svibnja 2023.

-Drago mi je što možemo svjedočiti trenutku početka gradnje Regionalnog centra kompetentnosti. On nije važan samo za budući smjer Srednje strukovne škole i strukovno obrazovanje nego i za grad Veliku Goricu, naše učenike i cijelu Zagrebačku županiju. Sam centar našim učenicima bi trebao biti na raspolaganju tijekom 2024.- rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Miroslav Antolčić, istaknuvši brojne prednosti budućeg Centra.

-Centar je temelj, a nakon njega kreće nabavka opreme i potrebne edukacije, kako bi se zaključila cjelina. Važnost Centra leži u činjenici modernizacije strukovnog obrazovanja, jer učenici će moći učiti kroz rad, dok profesori dobivaju mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja na modernoj opremi.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar nazočio je početku radova, a u svom je govoru kazao kako Velika Gorica oduvijek podupire deficitarna obrtnička zanimanja.

-Ovo je sada najbolji odgovor na vrijeme u kojem se nalazimo. Centar je od velikog značaja za Veliku Goricu, koja je stari obrtnički grad. Mi smo kao grad svjesni da upravo bez ovakvog ulaganja i modernizacije strukovnog zvanja nećemo moći pridobiti mlade da se bave onime što nam je potrebno- poručio je Ačkar, koji vjeruje kako će ovo gradu donijeti novu vrijednost.

Inače, Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će izgrađen uz Srednju strukovnu školu u Samoboru, dok će se Centar za robotiku nalaziti u sastavu Srednje škole Dugo Selo.

-Zagrebačka županija upravo je prepoznata po svom ulaganju u školstvo i gradnju školskih objekata. Ovo danas je nešto posebno, jer mi danas polažemo kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji, ali i šire- istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Rok završetka cijelog projekta je 29. prosinac 2023.

Objava FOTO: U Velikoj Gorici započeli radovi na “Regionalnom centru kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0” pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.