Prijava

Vaša prijava

Preminuo Stjepan Šipušić-Kazo, dobra duša turopoljskog kraja

[]

Napustio nas je Stjepan Šipušić, mnogima poznat pod nadimkom Kazo koji je od mladih dana bio uključen u obrazovne, kulturne, umjetničke i društvene aktivnosti turopoljskog  kraja.

“U velikoj tuzi javljamo kako nas je u 79. godini života napustio obnovitelj i prisjednik Plemenite općine turopoljske gospodin Stjepan pl. Šipušić – Kazo.
Svoj plodonosan učiteljski rad započeo je 1963. godine u Područnoj školi Gornji Hruševec, a od 1975. pa sve do umirovljenja 2009. godine bio je učitelj u današnjoj Osnovnoj školi Jurja Habdelića.

Prateći životni učiteljski poziv rada s djecom aktivno je sudjelovao u društvenom životu našega Turopolja, od mladosti djeluje u izviđačkim organizacijama, glumio je u amaterskom kazalištu OSS Buševec, djeluje kroz DVD Velika Gorica i kao član limene glazbe, a svojim velikim znanjem i lakoćom pripovijedanja kao turistički vodič proveo je tisuće stranih namjernika u Turopolje i okolicu. Koautor je priručnika za III. razred koji se i danas koristi u zavičajnoj nastavi „Moj zavičaj Turopolje, Posavina, Vukomeričke gorice i Pokuplje“, a po umirovljenju jedan je od osnivača udruge „Klub umirovljenih školnika“ koji je brojnim aktivnostima obogatio umirovljeničke dane velikogoričkih učitelja.

U Plemenitoj općini turopoljskoj djeluje od samih početaka kroz inicijalni odbor za obnovu POT-a, a na Obnoviteljskom spravišću 1991. godine izabran je za bilježnika te naredne tri godine priprema sjednice Magistrata, piše zapisnike, sa sucima radi na obnovi popisa sljednika… U dva mandata član je Nadzornog odbora, a u konačnici izabran je i na doživotnu funkciju Prisjednika Plemenite općine turopoljske.

Zbog svog nemjerljivog traga u životu Turopolja i žitelja Velike Gorice godine 2021. dodijeljena mu je Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo.

Gospodin Stjepan pl. Šipušić – Kazo bio je pravi svjetlonoša plemenitosti, dobročudnosti i zajedništva u Plemenitoj općini turopoljskoj, lakoćom prenošenja znanja i priča iz zavičaja približio je povijest, kulturu i tradiciju našega kraja generacijama Velikogoričana te uvijek bio poštivani sugovornik kojega se slušalo i cijenilo zbog čega je ostavio traga u našim životima. Zbog svega toga, veliko mu hvala!

Dragi Kazo, neka vam je lak „felačec“ hrvatske zemlje, vaša turopoljska gruda koju ste toliko voljeli.” stoji u objavi Plemenite opčine turopoljske.

Objava Preminuo Stjepan Šipušić-Kazo, dobra duša turopoljskog kraja pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.