Prijava

Vaša prijava

HEP-Toplinarstvo od prosinca poskupljuje grijanje, Samobor i Velika Gorica na najvećem udaru

[]

Kućanstvima će od sredine prosinca grijanje poskupjeti najmanje u Osijeku gdje je prosječno poskupljenje 19,2 posto, u Zagrebu 26 posto, Sisku 37,4 posto, Zaprešiću 37,7 posto, Velikoj Gorici 38,3 posto te Samoboru za 38,5 posto.

Izračuni HEP-a pokazuju da će računi kućanstvima za prosječan stan od 60 četvornih u Zagrebu na godišnjoj razini biti veći za oko 830 kuna. To znači oko 70 kuna veći račun mjesečno, odnosno porast s 266 kuna na 335 kuna. Računica HEP-a pokazuje i da će prosječan iznos računa za stan od 60 kvadrata u Velikoj Gorici porasti oko 159 kuna mjesečno.

Cijena toplinske energije za industriju, odnosno poslovne potrošače na vrelovodnoj mreži poskupjet će u Osijeku za 23,8 posto, Zagrebu 31,9 posto, Samoboru 33,1 posto, Zaprešiću 34,4 posto, Velikoj Gorici 36,1 posto, a Sisku za 37,4 posto.

Poskupjet će i tehnološka para i industrija će je ubuduće, kažu u HEP-u, plaćati gotovo dvostruko više nego do sada.

U HEP Toplinarstvu ponavljaju kako je glavni razlog poskupljenju potreba da se cijene toplinske energije usklade sa stvarnim troškovima poslovanja, odnosno rastom cijena goriva, čiji je udio u ukupnim troškovima veći od 75 posto. HEP Toplinarstvo podsjeća da nije mijenjalo cijene grijanja od početka 2009. godine.

Objava HEP-Toplinarstvo od prosinca poskupljuje grijanje, Samobor i Velika Gorica na najvećem udaru pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.