Prijava

Vaša prijava

VIDEO/FOTO: Tradicija konjskog prošćenja u Orlima je duboko ukorijenjena

[]

Na dan svetoga Bartola, 24. kolovoza, Općina Orle slavi svoj dan. Tim povodom na sam blagdan, u srijedu će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća, dok je jučer održan kulturno- umjetnički, sportski te zabavni program u kojem su sudjelovale udruge s područja općine, kao i konjsko prošćenje ispred kapelice sveta Tri kralja u Vrbovu.

Proslava Bartolova u Orlima se veže uz konjsko proštenje, o čemu je pisao i slavni hrvatski književnik August Šenoa, inače turopoljski zet. U svojoj pripovijesti “Mladi gospodin”, Šenoa spominje nadaleko poznati običaj konjskog proštenja ispred crkve sveta Tri kralja u Orlima o čemu je zapisao sljedeće;

“Do Save, baš naproti selu Oborovu, stoji za Savskim nasipom među drvećem crkvica svetog Bartola, malena, ali stara, drvena, ali jaka … Na Bartolovu u ranu jesen velika se tu slavi od starine slava kakve nigdje ni u Hrvatskoj, ni širom cijelog Božjeg svijeta nikad vidjeti nećeš… “

Tradicija konjskog prošćenja u Orlima je dakle duboko ukorijenjena, a tim povodom ispred kapelice sveta Tri kralja u Vrbovu održan je blagoslov konja i konjskih zaprega, nakon čega je služena sveta misa.

Objava VIDEO/FOTO: Tradicija konjskog prošćenja u Orlima je duboko ukorijenjena pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.