Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici nastavljeno postavljanje kamera, neodgovorno odlaganje otpada kažnjavat će se i do 100 tisuća kuna

[]

Iako su odlagališta divljeg otpada na području Velike Gorice i okolice aktualan problem na čijem se rješavanju aktivno radi unazad nekoliko mjeseci, pojedine lokacije potaknule su Grad na uvođenje dodatnih i strožih mjera. S obzirom na to da stanovnici Velike Mlake već duže vrijeme imaju problema s odlaganjem divljeg otpada, gradonačelnik Krešimir Ačkar jutros je obišao to naselje gdje je postavljena nova kamera, piše V’Gradu.hr.

-Ono što smo sada nastavili raditi, a što je započeto prije nekoliko mjeseci, je postavljanje kamera. Ovdje je jedna bogatija solarna kamera, a otkako smo ju postavili, doista, VG Čistoća ne mora više intervenirati na ovom području- kazao je Ačkar pojašnjavajući kako je do sada gotovo svaki tjedan bila potrebna pokoja intervencija na tom području.

Do sada je postavljeno 20 kamera, a u planu je postaviti još 30

Kada je u pitanju općenito postavljanje kamera na širem području Velike Gorice i okolice, gradonačelnik je pojasnio kako je do sada, s ciljem sprječavanja neodgovornog ponašanja, postavljeno oko 20 kamera uz prometnice, u prirodi i u naseljima.

-Ideja je da ih bude postavljeno sveukupno 50, a ono što želim najaviti je prijedlog o donošenju Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada. Prijedlog će biti vrlo rigorozan i koda kamera bude snimila snosit će posljedice, a minimalna kazna bit će 20 tisuća kuna- pojasnio je gradonačelnik.

Paprene kazne za neodgovorne pojedince

Dodao je i kako, ukoliko taj isti pojedinac koji je odložio otpad na za to nepredviđeno mjesto, bude ponovno uhvaćen u istom djelu, će snositi kaznu od 100 tisuća kuna. Do sada se najviše divljeg otpada moglo pronaći na lokacijama u Ščitarjevu i Velikoj Mlaki, no kako govori Ačkar, sada je taj problem, postavljanjem kamera, riješen.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić Krnjaja je istaknula kako najviše problema imamo s građevnim otpadom zbog čega su raspisane dodatne mjere koje do sada nisu bile aktualne te u koje polažu najviše nade da će utjecati na ponašanje sugrađana, odnosno potaknuti na odgovornije odlaganje otpada.

Najviše je građevnog otpada

-Time želimo zaustaviti odlaganje građevnog otpada, ali naravno i otpada svakog drugog tipa kao što je od rušenja kuća i bilo kakvih rekonstrukcija objekata. Taj dio nam je najproblematičniji u svim područjima Velike Gorice zbog čega bih zamolila građane da ne zovu razne prijevoznike koji navodno preuzimaju otpad i besplatno ga odlažu, a zapravo ga ne mogu, bez da to plate, otpeljati i odložiti na reciklažno dvorište.

Gradonačelnik je iskoristio priliku kako bi naglasio kako kamere zaista imaju učinka jer je nedavno putem video prizora uhvaćena sugrađanka koja je svoj otpad odbacila u prirodu, a potom, ugledavši natpis na kojem je jasno naznačeno da je područje pod video nadzorom, odmah pokupila otpad nazad u automobil i napustila područje.

Objava U Velikoj Gorici nastavljeno postavljanje kamera, neodgovorno odlaganje otpada kažnjavat će se i do 100 tisuća kuna pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.