Prijava

Vaša prijava

Tri presude po optužnici europskog tužitelja zbog namještanja natječaja


Troje od ukupno deset okrivljenih iz slučaja u kojem su glavni optuženici gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek priznalo je krivnju pa su sporazumno osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetnu kaznu.

Optužnicu protiv desetero optuženih u ovom slučaju Ured europskog javnog tužitelja podnio je u 25. svibnja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održana sjednica optužnog vijeća na kojoj je optužnica potvrđena za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija te Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba.

Nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, dok je Katarini Gašparac zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom.

Dvojici izrečene i novčane kazne

Uz kaznu od osam mjeseci zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro Maras, koji je bio optužen u kraku slučaja s gradonačelnikom Nove Gradiške, će morati platiti i 26.700 eura kazne.

Novčana kazna od 13.400 eura dosuđena je i direktoru VG Vodoopskrbe Jelisavcu, dok je voditeljica odjela za EU projekte u istoj tvrtki Katarina Gašparac uvjetno osuđena na godinu zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Ured europskog tužitelja izvijestio je da su troje osuđenih teretili za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna eura pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije i Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Nastavak u studenome

Optužno vijeće o osnovanosti optužnice za ostale optuženike nastavit će odlučivati u studenome, a očekuje se da bi moglo biti i još nagodbi i sporazumnih presuda.

Optužnicom se Grgiću koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnik Nove Gradiške tužiteljstvo tereti da je dva puta od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je sa šestookrivljenikom bivšim gradonačelnikom Velike Gorice dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.

Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Objava Tri presude po optužnici europskog tužitelja zbog namještanja natječaja pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.