Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica u prvih šest mjeseci ostvarila 2,3 milijuna viška prihoda, oporba nezadovoljna realizacijom prihoda

[]

Gorički vijećnici odradili su danas osmu sjednicu Gradskog vijeća pod predsjedanjem Darka Bekića. Vijećnici su između ostaloga usvojili polugodišnje izvršenje proračuna, u kojem je u prvih šest mjeseci ostvareno 2,3 milijuna kuna viška.

Kako je istaknula resorna pročelnica Žaneta Štefančić, prihodi su realizirani s 256,4 milijuna kuna, što je za 12 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su rashodi u istom razdoblju bili 254,1 milijun kuna.

Oporba, naravno nije bila zadovoljna takvim prikazom izvršenja proračuna.

-Nažalost, ovdje nije rečeno kakvi su prihodi u odnosu na realizaciju, s obzirom na to da se neće realizirati u planiranom iznosu. Vi ste odgovorni za ovo, zašto ste predlagali nerealan proračun- upitao je vijećnik SDP-a Ivo Jelušić, gradonačelnika Ačkara i upitao hoće li se ispričati nakon svega.

Ačkar: Ispričavam se što sam pomogao sugrađanima kada im je bilo najpotrebnije

Gradonačelnik ga je poslušao te se ispričao za sve ono što je učinjeno u proteklom mandatu.

-Ispričavam se što su umirovljenici dobili povećane božićnice, što su roditelji imali tri mjeseca besplatnog vrtića, što smo omogućili besplatne bilježnice, što smo studentima isplatili 800 kuna, što isplaćujemo stipendije i gradimo nove objekte predškolskog odgoja- kazao je gradonačelnik Ačkar.

-Ispričavam se što sam pomogao sugrađanima kada im je bilo najpotrebnije- zaključio je čelni čovjek Velike Gorice.

Većinom glasova usvojen i rebalans proračuna

Istom retorikom oporba je nastavila i kod usvajanja rebalansa proračuna kojim su prihodi povećani za 5,23 posto, dok se rashodi korigiraju za 3,3 milijuna kuna.

-Prihodi se ne realiziraju s planom. To je problem, jer realizacija je samo 42 posto. Ovdje se ne smanjuju prihodi, nego se povećavaju. Ako to napravite ja ću vam čestitati- poručio je Jelušić.

Na prozivke je vijećnica HDZ-a Marijana Kuliš odgovorila je oporbi zašto na rebalans nisu uložili niti jedan amandman.

-Ovdje se vidi kako se proračunom dobro upravlja što se vidi i samom gradu. Mi pozdravljamo ove izmjene i dopune proračuna- rekla je Kuliš.

Vijećnik MOST-a Ivan Bekavac izmjene i dopune proračuna komentirao je “kao nova obećanja”, dok je jedan od iskusnijih političara na lokalnoj razini Zvonko Kunić komentirao kako okolnosti u kojima je rađen rebalans nisu lake, zbog inflacije i velikog poskupljenja energenata.

Na kraju priče, kao i polugodišnje izvršenje, i rebalans proračuna usvojen je većinom glasova, jer za njega je bilo 15 vijećnika, dok je njih sedam bilo protiv.

Objava Velika Gorica u prvih šest mjeseci ostvarila 2,3 milijuna viška prihoda, oporba nezadovoljna realizacijom prihoda pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.