Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici sutra besplatno mjerenje tlaka, šećera i indeksa tjelesne mase

[]

U sklopu europskog projekta KardioPRotect, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u petak, 7. listopada, u Velikoj Gorici na Sajmištu organizira akciju besplatnog mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i utvrđivanje indeksa tjelesne mase. Akcija će se održavati od 7:30 do 13 sati, a prisutni će moći dobiti i savjete liječnika vezane uz kardiovaskularne bolesti.

Ova preventivna akcija dio je projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije”, kojeg zajednički provode Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Dom zdravlja i Ljekarne Zagrebačke županije.

Osim u Velikog Gorici, preventivni programi bit će organizirani i u ostalih 8 gradova Zagrebačke županije. Projekt obuhvaća i intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25% iz proračuna RH.

Objava U Velikoj Gorici sutra besplatno mjerenje tlaka, šećera i indeksa tjelesne mase pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.