Prijava

Vaša prijava

FOTO: Radovi na Centru izvrsnosti dobro napreduju; obrazovanje u Velikoj Gorici ovime dobiva novi iskorak i novu vrijednost

[]

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj ovog važnog EU projekta. Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije nalazit će se u sklopu Srednje strukovne škole u Samoboru, dok će Centar izvrsnosti za robotiku djelovati u sastavu Srednje škole Dugo Selo.

Radovi na Centru u Velikoj Gorici započeli su ljetos, i napreduju planiranom dinamikom potvrdio je ravnatelj Srednje strukovne škole Miroslav Antolčić.

-Danas par mjeseci od polaganja kamena temeljca imamo što za vidjeti. U ovom centru u prizemlju će biti najmoderniji CMC strojevi, tokarilice, erozimati, mjerna oprema, i toplinska obrada. Na gornjem katu će se nalaziti 3D printeri, sofisticirana aditivna oprema, mjeriteljstvo pneumatike senzorike obnovljivih izvora energije- kazao je Antolčić te poručio kako će učenici u ovom centru učeći kroz praktični rad steći podlogu da jednog dana budu konkurentni na tržištu rada.

-Trenutni interes učenika daleko je veći nego ih što škola može prihvatiti i upisati. Roditelji u učenici prepoznaju vrijednost ovog projekta. Centar kompetentnosti će biti poveznica između obrazovanja i poduzetnika. Ovo je jedinstvena prilika da kroz modernizaciju unaprijedimo sustav i učenicima damo da na modernim strojevima i najnovijoj tehnologiji pripreme sebe za potrebe realnog sektora- istaknuo je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić.

Obilasku radova u Velikoj Gorici pridružio se i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, koji je ponovio kako se kroz ove Centar dobiva više pozitivnih stvari.

-Na ovaj način dobivamo školovane kadrove, koji će biti u korak s modernim vremenom, a isto tako oni će biti potrebni za rad u novim tehnologijama, koje se na našem području već primjenjuju. Mi u Zagrebačkoj županiji idemo u korak s vremenom- poručio je Tomljenović, istaknuvši kako je Zagrebačka županija za ovaj projekt izdvojila i dodatnih 13 milijuna kuna.

Po obilasku radova kod Srednje škole, u Pučkom otvorenom učilištu održana je konferencija u sklopu provedbe projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0“, kojoj je nazočio i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Ponosni smo što Grad Velika Gorica na najbolji mogući način kroz jedan ovakav centar daje odgovor na problem i pitanje o budućnosti obrtničkih i strukovnih zanimanja, gdje će ljudima biti omogućeno cjeloživotno obrazovanje i prekvalifikacije da budu specijalisti 3D tehnologija. To čini jedan novi iskorak i daje novu vrijednost našem gradu, zbog čega izražavamo zahvalnost što će on biti napravljen u Velikoj Gorici- kazao je Ačkar.

Rok završetka cijelog projekta vrijednog 113,44 milijuna kuna je 29. prosinac 2023.

Objava FOTO: Radovi na Centru izvrsnosti dobro napreduju; obrazovanje u Velikoj Gorici ovime dobiva novi iskorak i novu vrijednost pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.