Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici organizirana akcija u povodu Nacionalnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi

[]

U povodu Nacionalnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Hrvatski crveni križ (HCK) organizira akciju darivanja krvi u Gradskom društvu Crvenog križa Velike Gorice, priopćio je HCK koji trenutno broji 150.000 aktivnih darivatelja krvi.

HCK i dalje osigurava najveći broj potrebnih doza krvi u Hrvatskoj, a od ukupno 150 000 darivatelja krvi 80 posto je muškaraca i 20 posto žena. Lani je u organizaciji HCK-a prikupljeno 152.302 doze krvi te još 33.403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Zabilježene su 9292 osobe koje su prvi put dale krv.

– Naš je cilj, a to treba biti i cilj cijeloga društva, zadržati postojeće darivatelje krvi i potaknuti druge ljude da postanu darivatelji, osobito mlade. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima mi ne znamo kako je to kad nema krvi, a hitno je potrebna da bi se spasio nečiji život. Stoga HCK provodi niz aktivnosti kako bi se darivateljima omogućile određene povlastice u društvu, rekao je predsjednik HCK-a Josip Jelić.

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na darivanje krvi, zbog nje je za oko 10 posto smanjen broj prikupljenih doza.

– Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, zbog toga smo ostali bez dvije generacije maturanata kojima je to često prvi doticaj s darivanjem krvi. Ove godine su se ponovo počele organizirati akcije u školama i na fakultetima. Poticanje mladih na dobrovoljno davanje krvi iznimno je važno jer je populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj sve starija, kaže Jelić.

Objava U Velikoj Gorici organizirana akcija u povodu Nacionalnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.