Prijava

Vaša prijava

FOTO: Turopoljska tradicija okupljanja lovaca nastavlja se


Lovačko društvo Srna Velika Gorica tradicionalno koncem siječnja organizira lov s gostima društva. Turopoljci odavno rado odlaze u goste, ali i ugošćuju lovce kod sebe. Tako se u Lovačkom domu na Kušancu okupilo pedesetak gostiju, lovaca iz nekoliko društava, u zajedničkom lovu na fazane i štetočine. Stigla je i jedna mlada lovkinja.

Okupljene je pozdravio Josip Jančić Babriga predsjednik goričke “Srne”. Naglasio je kako se ovakvo okupljanje lovaca nastavlja, jer to je stara turopoljska tradicija ugošćavanja i prijateljstva. Dodao je kako je lijepo što je došlo dosta mladih lovaca, koji će u svojim društvima prenositi tradiciju druženja i prijateljstva.

-Neka i drugi šire takvu tradiciju okupljanja- poručio je Babriga.

Lovnik Vjekoslav Mirenić naglasio je potrebu sigurnosti u lovu na fazane, te podijelio lovce u grupe. Inače niski snijeg je zabijelio lovište i velikogoričku okolicu, ali je u lovištu blato bilo veliko i teško se kretalo. Nakon lova, na počasti divljači bilo je fazana i nešto šljuka za svakog gosta. Kada je predsjednik Babriga uručio odstrijeljenog fazana najstarijem lovcu, Stjepanu Pokupcu iz Šćitarjeva, starina u osmom desetljeću života učinio je kavalirski gest prema jedinoj dami. Svog fazana darivao je jedinoj lovkinji, mladoj Valentini, uz kavalirski naklon i osmijeh.

LD Srna Velika Gorica inače organizira 4, veljače tradicionalni već 19. Lovački bal. Ondje dolaze lovci iz okolice, kao i obični građani ljubitelji lovačkih običaja i tradicije.

-Očekuje se nekoliko stotina gostiju. Karte su pri kraju, još malo ih ima- napomenuo je predsjednik Josip Jančić Babriga.

TEKST I FOTO: Boris ĆAVAR

Objava FOTO: Turopoljska tradicija okupljanja lovaca nastavlja se pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.