Prijava

Vaša prijava

GLAS u Velikoj Gorici traži smanjenje prireza


GLAS Velike Gorice uputio je predsjedniku Gradskog vijeća Velike Gorice prijedlog točke dnevnog reda kojom traži smanjenje stope prireza koju plaćaju svi zaposleni građani Velike Gorice. Tim povodom medijima su se obratili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

„Grad Velika Gorica poslije Zagreba (18 %), Rijeke (15 %) i Osijeka (13 %) spada u malobrojnu skupinu gradova (14) koji imaju višu stopu prireza od 12 %, pri čemu Grad Velika Gorica ima puno viši i stabilniji godišnji proračun u odnosu na 14 gradova, koji imaju stopu prireza također 12 %. Nadalje, Grad Velika Gorica u odnosu na 2009. godinu, kada je imao stabilan proračun na razini 250.000.000 kn, zadnjih nekoliko godina bitno je povećao svoje prihode i ima vrlo stabilan proračun na razini 400.000.000 kn. Stabilno financiranje upućuje na činjenicu da su ukupni gospodarski pokazatelji povoljniji ne samo u odnosu na vrijeme kad je predmetna Odluka donesena nego i u odnosu na prethodne godine.

Zbog svega navedenog mislimo da je za Grad Veliku Goricu povoljan trenutak i da smanjenje stope prireza neće bitno utjecati na proračun te predlažemo da se smanji stopa prireza s 12 % na 8 % i time jednim dijelom rastereti dohodak građana Velike Gorice te barem donekle nadomjesti poskupljenja niza komunalnih usluga, koja su se dogodila prethodnih nekoliko godina (vodna naknada, komunalna naknada i druge).

Također, napominjemo da u Zagrebačkoj županiji samo Grad Sv. Ivan Zelina ima tako visoku stopu prireza, a da s druge strane Grad Samobor ima stopu prireza od 0 % kao i Grad Sveta Nedelja koji je nedavno ukinuo prirez, odnosno odredio stopu od 0 %. Više je jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj izvršilo korekcije stopa prireza u korist građana, a najnoviji slučaj je i Grad Bjelovar koji je stopu od 12% također snizio na 8%.

Nije nevažno napomenuti kako se broj zaposlenih u gradskoj upravi u mandatu gradonačelnika Dražena Barišića udvostručio, te uistinu nije korektno da građani plaćanjem visoke stope prireza financiraju zapošljavanje po stranačkoj liniji.“

Objava GLAS u Velikoj Gorici traži smanjenje prireza pojavila se prvi puta na 01Portal.


Vukovi pojeli Goricu