Prijava

Vaša prijava

FOTO: Velika Gorica postala stjegonoša održivog gospodarenja energijom u zemlji i Europi


Gradonačelnik Dražen Barišić danas je preuzeo Certifikat o sustavnom upravljanju energijom, kojim je Grad Velika Gorica uz Rijeku, Zadar i Osijek među prvim jedinicama lokalne samouprave u zemlji uveo sustav održivog gospodarenja energijom certificiranim putem norme ISO50001. Inicijalno se s četiri zgrade, Grad uspješno uključio u projekt Compete4SECAP, a koji se uz Hrvatsku, provodi još u sedam zemalja. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, a na nacionalnoj razini realiziran je kroz program Obzor 2020.

– Kada govorimo o višestambenim jedinicama, Grad Velika Gorica je izuzetno zadovoljan s realizacijom energetske obnove na njezinom području. Prošle smo godine započeli s javnim zgradama i napravili veliki iskorak u energetskoj obnovi nekoliko starih objekata, a posebno mi je drago što se radi o dvije škole. Na taj način doprinosimo ukupnoj slici, ne samo u Velikoj Gorici nego u cijeloj Hrvatskoj, ali i svim onim trendovima koji su trenutno u svijetu i tako ćemo nastaviti, rekao je gradonačelnik Barišić. 

Takva vrsta održivog gospodarenja energijom zahtijeva kontinuirano povećanje energetske učinkovitosti, a time i smanjivanje troškova i pripadajućih emisija stakleničkih plinova iz gradskih potrošača. U te se svrhe provode brojne mjere poput podizanja svijesti i edukacije osoba koje borave u takvim objektima, natjecanja u uštedi energije te radionice za građane, a uskoro slijedi i nacionalna konferencija na tu temu. 

– Kroz ovaj projekt po prvi se puta uvodi sustav racionalnog upravljanja energijom u jedinice lokalne samouprave koje takve služe kao lideri za cijelo društvo. Kroz uvođenje ove norme se kroz jednostavne mjere štednje energije dovodi između 5 do 7 posto energetskih ušteda, bez ikakvih velikih investicije, čisto kroz promjenu ponašanja na razini zgrade, objasnila je izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić te pozvala sve zainteresirane gradove neka iskoriste ovu jedinstvenu priliku i uključe se u projekt koji završava u rujnu tekuće godine. 

Objava FOTO: Velika Gorica postala stjegonoša održivog gospodarenja energijom u zemlji i Europi pojavila se prvi puta na 01Portal.