Prijava

Vaša prijava

TARTUFI TUROPOLJSKOG LUGA: Veliki potencijal promociji i brendiranju Turopolja

[]

Zanimljivo je kako se na području Turopoljskog luga već izvjesni period pronalaze jedne od najcjenjenijih gljiva, crni tartufi. Ova činjenica za ovu je destinaciju velik potencijal.

-Zagrebačka županija, područje Turopolja daje značajan doprinos kvalitetnijoj gastronomskoj pa tako i turističkoj ponudi, ponajviše ponudi ugostiteljskih objekata, seoskih gospodarstava i hotela koji se nalaze u zelenom zagrebačkom prstenu. Izgledom neugledna, ali mirisom i okusom neodoljiva podzemna gljiva jedna je od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu i predstavlja dodatni iskorak te potencijal u promociji i brendiranju destinacije Turopolja- ispričala je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Kako bi još bolje upoznali javnost i promovirali destinaciju organizirali smo lov na crne tartufe u turopoljskom lugu. Stoga su nas četiri vrsna tartufara, na čelu s  Mariom Kolićem po kojem jedan od tartufa turopoljskog luga nosi ime, TUBER KOLIĆ, upoznali s lovom na crne tartufe. Ispričali nam koliko truda je potrebno uložiti u obuku pasa, gdje i kako ih tražiti, a naravno pokazali koliko ljubavi imaju u sebi spram prirode i suživota s njom.

Stručni vodič u svijetu traženja crnog tartufa je Nikola Tarandek iskusni tartufar iz Istre koji nam je ispričao o poveznici prenošenja znanja između kontinentalnih i morskih kolega u potrazi za ovim crnim blagom. Saznali smo koliku ulogu tartuf ima u Istri, koliko truda je uloženo u brendiranje i gospodarski značaj tartufa za Istru.

Neumorni psi pratili su svoje svaki pogled svojih gospodara Gorana Nogića iz Petrinje i Josipa Horvata iz Marofa, osjećalo se iščekivanje dresiranih pasa, što li će biti u nađenoj rupi, to je ono što je dalo posebnu draž ovom lovu. Naši vodiči otkrili su i neke od njihovih „lokacija“ crnog zlata, ali kako kažu vrsni tartufari najvažnija je simbioza prirode, psa i čovjeka, to je ono što garantira dobar ulov.

Nakon bogatog ulova, lov na crni tartuf nam je dokazao kako nije istina da tartufi rastu samo u Istri, čak smatram da je naš kontinentalni dio puno bogatiji sa crnim tartufima nego drugi dijelovima lijepe naše. Ono što je najvažnije, postoje i novo otkrivenih 16 vrsta tartufa koje je analizirao, determnirao i potvrdio autentičnost profesor Romano Božac.

Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, danas se mogu vidjeti u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom Trgu. Jedan od njih, turopoljski tartuf, nazvan je prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić. Pronalaze se tu još i Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale…

Kroz dodatnu promociju Turističke zajednice Zagrebačke županije potencijal ove ekskluzivne grane gljivarstva pronašao je put do lokalnih jelovnika i potaknuo ugostitelje sljubljivanju s tradicionalnim jelima našega kraja ili otkrivaju novih kombinacije.

Kako doživjeli potpuni i autentični okus i miris crnoga tartufa, restorani turopoljskog kraja, Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga kroz naredni period u svoju ponudu uvrstili su jela na temu crnoga turopoljskog tartufa .

-Nužno je povezivanje lanaca vrijednosti, stvaranje novih turističkih proizvoda u destinaciji, jedino tako u ova nova vremena za sve nas možemo biti u atraktivna destinacija. Naglasak je namodrživom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. Prije svega od danas otkrijte neotkriveno, odnesite svojim domovima nezaboravnu uspomenu lova na tartufe- istaknula je Ivana Alilović.

Objava TARTUFI TUROPOLJSKOG LUGA: Veliki potencijal promociji i brendiranju Turopolja pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.