Prijava

Vaša prijava

Brankica Žugaj: Glavu gore, sve ćete pobijediti i upisati ono što najviše želite

[]

Trideset i dvije tisuće mladih Hrvata danas je pristupilo polaganju državne mature, razdoblju koje će na ispit staviti sve ono što su usvojili u protekle četiri godine srednjoškolskog obrazovanja i označiti veliku prekretnicu u njihovim životima. Iako i inače slovi kao poprilično stresno razdoblje za mlade ljude, ovogodišnja državna matura je, moramo se složiti, otišla korak dalje upravo zbog prilagodbe novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju COVIDA-19.

Kakvo je stanje na “terenu” upitali smo ravnateljicu velikogoričke Gimnazije Brankicu Žugaj, gdje su 93 maturanta započela svojevrsni “ispit zrelosti”.

– Današnjem, prvom, ispitu državne mature u ljetnom roku, ispitu iz hrvatskog jezika A razine, pristupilo je 85 učenika. Sutra je na rasporedu B razina, no nama to nije posebno značajno jer naši gimnazijalci uglavnom pišu A razinu, tako da tijekom sutrašnjeg dana imamo osam učenika. U srijedu ponovno imamo jedan veliki val, kada se piše esej iz hrvatskog jezika A razine, a u petak B razine. Sljedeći tjedan počinjemo s pisanjem stranog jezika, nakon toga ide matematika, 23. lipnja, te time završavamo prvi blok pisanja državne mature.

Na tragu odabira razine za ispite hrvatskog jezika, ovdje valja istaknuti, da se tamošnji gimnazijalci u koštac hvataju i s višim razinama ostalih obveznih ispita državne mature.

– Što se tiče stranog jezika imamo identičnu situaciju kao i s hrvatskih jezikom, a po pitanju matematiku tu je malo drukčiji odnos, recimo 70 posto učenika polaže A razinu, a 30 posto B, objasnila nam je ravnateljica.

Kao što smo prethodno spomenuli, jedanaesta državna matura u Republici Hrvatskoj odvija se u takozvanom “novom normalnom”, ali onima na prvoj liniji obrane to je bio samo još jedan izazov kojeg su uspješno svladali.

– S obzirom na situaciju, izuzetno smo zadovoljni. Pridržavamo se svih mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – od dezinfekcije, razmaka od dva metra te je dvostruko smanjen broj učenika po učionicama gdje ih je, ovisno po veličini prostorije, osam do devet.

Učenici su, nastavlja Žugaj, izuzetno sretni jer su napokon došli u školi.

– Ispiti državne mature svakoj su generaciji stresni, ali ovoj je bilo posebno stresno. Neizvjesnosti poput hoće li se i kako pisati, koliko i što će se polagati bio je dodatni stres koji je kod učenika bio prisutan. Međutim, svi smo uz njih, kako profesori koji su im stalno davali poticaj i motivirali ih, tako i organizacija škole te stručno vodstvo. Svi izazovi nestanu, pa će tako i oni savladati ovaj vrlo kvalitetno.

Ovom nam je prilikom otkrila i preferencije ovogodišnjim maturanata po pitanju izbora fakulteta:

– Kod nas su među top 5 sveučilišta ekonomija i pravo, ali i Medicinski i Fakultet elektrotehnike i računarstva, Filozofski te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. To su sveučilišta gdje su naši učenici, kako ove, tako i prethodnih godina, visoko rangirani i uspješni na upisima, rekla je ravnateljica te poslala poruku svim svojim maturantima:

– Svim svojim maturantima želim puno uspjeha i sreće. Glavu gore, sve ćete pobijediti i upisati ono što najviše želite.

Objava Brankica Žugaj: Glavu gore, sve ćete pobijediti i upisati ono što najviše želite pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.