Prijava

Vaša prijava

U Donjoj Lomnici postavljen uređaj za praćenje kvalitete zraka

[]

Stanica za mjerenje kvalitete zraka postavljena je u naselju Donja Lomnica na objekt društvenog doma pokraj područne škole i vrtića. Rješenje su isporučili A1 Hrvatska i Smart Sense, koji su partnerskom suradnjom i korištenjem naprednih tehnologija osigurale precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka.

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana.

-Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje planiramo postaviti na širem području Velike Gorice. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija našim građanima želimo omogućiti otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada, podacima koje svaki Velikogoričan ima pravo znati- izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.

-Drago nam je što smo sudjelovali u projektu koji će pomoći građanima da dobiju uvid u kvalitetu zraka u svojoj okolini, što je ujedno i moćan alat za ublažavanje štetnih učinaka onečišćenja, ako iste postoje. A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji, nego s konvencionalnim stanicama. Ovakvi projekti su pokazatelj digitalnog okruženja koje postaje naša stvarnost, te će uskoro biti standard- izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

Implementacijom ovakvih i sličnih rješenja lokalna samouprava osigurava svojim građanima pristup informacijama u realnom vremenu, stvarajući transparentnu komunikaciju. A1 Hrvatska kao socijalno osviještena kompanija vodi računa o zaštiti okoliša i zelenoj ekonomiji kao jednog od osnovnih postulata poslovanja, te zbog toga koristi napredne tehnologije i iskustva u partnerskim nastupima prema jedinicama i tijelima lokalne samouprave. Korištenjem svoje NB IoT mreže s nacionalnom pokrivenosti, A1 Hrvatska osigurava podršku u planiranju i provođenju projekata s naprednim senzorskim sustavima kao što su stanice za mjerenje kakvoće zraka, pametno gospodarenje otpadom, sustavi praćenja potrošnje energije i druga pametna brojila, pametni parking, pametna rasvjeta, primjena senzorike u industriji te druga IoT rješenja razvijena za specifične potrebe korisnika.

Projekt postavljanja stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, implementiran je u samo tri tjedna od potpisivanja ugovora. Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti OVDJE.

Objava U Donjoj Lomnici postavljen uređaj za praćenje kvalitete zraka pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.