Prijava

Vaša prijava

Alan Šembera traži hitnu sjednicu Gradskog vijeća

[]

Alan Šembera, uputio je otvoreno pismo dogradonačelniku Velike Gorice i predsjedniku Gradskog vijeća u kojemu traži hitno očitovanje o nastavku provedbe projekta Aglomeracije. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti;

„Poštovani dogradonačelniče VG (u funkciji obnašatelja dužnosti gradonačelnika), poštovani predsjedniče Gradskog vijeća VG, u situaciji kada su svi odgovorni i relevantni za najveći projekt u povijesti Velike Gorice i Turopolja odsutni na nepoznati rok, obraćam vam se ovim otvorenim pismom kao gradski vijećnik, ali i odgovoran i zabrinut građanin našeg grada, koji očekuje značajne rezultate od projekta Aglomeracija VG.

Gradonačelnik je jedini član skupštine VG Vodoopskrbe, direktor VG Vodoopskrbe je bio aktivno uključen u projekt, a glavni koordinator je bila osoba zadužena za pripremu EU projekata. Svi su oni sada izvan funkcije. Kao što sam nekoliko puta napominjao na sjednicama Gradskog vijeća, projekt Aglomeracija u početnom iznosu od 500 mil kuna, te naknadnom revidiranom iznosu od 700 mil kuna, od čega 70% bespovratnih sredstava EU, strateški je najvažniji ali tehnički i projektno najzahtjevniji projekt kojeg su naš grad i Turopolje uopće imali. To je pravi poklon EU našem gradu i okolici, koji kvalitetu života stanovnika treba dignuti na puno viši civilizacijski nivo.

Isto tako napominjao sam da ovaj projekt nosi i značajan financijski rizik, i to u slučaju ako ga se neće raditi po strogim EU i profesionalnim pravilima, kakva za ovakve projekte u europskom-poslovnom svijetu vrijede. EU kažnjava svaku grešku u projektu strogom penalizacijom, koja može prelaziti i stotinu milijuna kuna. Što bi takvi penali za gradski proračun značili vrlo je jasno – bankrot gradskog proračuna!

U nastaloj situaciji Aglomeracije VG imamo realnu opasnost da zbog kompromitiranja dijela natječaja te hapšenja gotovo svih odgovornih od strane grada VG, cijeli započeti projekt sada može stati, i to iz čisto operativnih razloga – NEMA GA TKO ADMINISTRATIVNO ODRADITI!? U tom slučaju za grad se otvara još gori scenario, jer odabranim izvođačima, a sukladno potpisanim ugovorima, daje mogućnost pokretanja tužbe prema gradu zbog neispunjavanja ugovornih obaveza i naplate ogromnih odšteta!

Iz svega navedenog jasno je da projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne. Dio projekta vezan na pročistač otpadnih voda već i tako kasni, te je velika opasnost za rokove projekta koji moraju biti ispoštovani. Nećemo dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već ćemo imati milijunske tužbe izvođača i ogromne penale EU, doći ćemo na crnu listu EU, te nećemo moći dobiti niti eura iz fondova u sljedećem razdoblju.

Poštovani, obraćam vam se iz razloga jer su partneri i izvođači šokirani razvojem situacije, a građani zabrinuti za nastavak radova, te se mora reagirati danas i odmah, i to vrlo konkretnim potezima.

Iz svega navedenog tražim sljedeće; hitnu redovnu ili izvanrednu sjednicu GV s točkom dnevnog reda: izvješće o projektu Aglomeracije VG, imenovanje osoba koje će nastaviti raditi na projektu ispred VG Vodoopskrbe, odrediti izvođača na natječaju za pročistač otpadnih voda te formiranje stručnog Povjerenstva ili Nadzornog odbora, koje će odsada pratiti i kontrolirati razvoj ovog iznimno važnog projekta.

Objava Alan Šembera traži hitnu sjednicu Gradskog vijeća pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.