Prijava

Vaša prijava

MOST će inzistirati na uvođenju transparentnosti u Velikoj Gorici

[]

Članovi Mosta nezavisnih lista održali su u Velikoj Gorici konferenciju za medije na kojoj su apostrofirali posljedice aktualnih događanja na goruće probleme u gradu. Ponukani su činjenicom, rekao je Damir Slojšek, kako su se o nedavnim uhićenjima oglasile sve političke stranke, osim vladajućeg HDZ-a i Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

– Bilo bi jako dobro da se oglasi gorički HDZ kako bismo vidjeli mogu li oni normalno funkcionirati u vođenju Grada, poručio je Slojšek nadodavši kako je, uz aferu, najveći problem upravo situacija sa ZET-om.

Podsjetio je još jednom kako trenutni dodatak ugovora istječe 30. rujna, a sve što su doznali o planovima za dalje, čuli su tijekom gostovanja Milana Bandića u programu Radija Sljeme, gdje je spomenuti naveo kako će “dobronamjerno” produžiti ugovor s Velikom Goricom. Gradski vijećnici, tvrde iz Mosta, sporni ugovor nikada nisu vidjeli te pozivaju vladajuće, da u slučaju ako dođe do njegova produženja, isti dobiju na uvid kako bi bili upoznati s uvjetima realizacije. Prema prethodnom, gradonačelnik Zagreba imao je ovlasti samostalno ukidati određene linije, a to nije bezazlena stvar, upozorava Slojšek.

Šembera: Koji je plan za dalje?

Na trenutno stanje u Gradu, osvrnuo se Alan Šembera istaknuvši da su sve službene informacije sažete u jednoj izjavi, a to je da su dogradonačelnici postigli dogovor kojim će Grad normalno funkcionirati. Šembera se dotaknuo i projekta Aglomeracije. Prema posljednjim informacijama, radovi idu dalje, a u tijeku je potraga za novim direktorom VG Vodoopskrbe, bez kojeg s osobom odgovornom za EU fondove, Grad ne može ispunjavati obveze i plaćati troškove.

– To sada otvara novi problem, a to je da je započelo plaćanje kamata na neplaćene račune. Troškovi se još više povećavaju, zbog čega na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća želimo izvješće, najnovije informacije te formiranje stručnog tijela koje će taj projekt nadalje moći koordinirati i kontrolirati.

Prema najavi Damira Slojšeka, navedene su točke usvojene te će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća, dok će iz Mosta, također zatražiti potpunu reviziju poslovanja Elektrocentra Petek u Velikog Gorici te nastaviti inzistirati na uvođenju transparentnosti svakog računa u gradu.

Bekavac: Bolja suradnja Gradske i tijela županijske uprave

Ivan Bekavac govorio je o nedostatnoj prisutnosti Zagrebačke županije u Velikoj Gorici i Turopolju u mjeri koju građani zaslužuju, s obzirom na to da je riječ o petini ukupnog teritorija te gotovo četvrtini kapaciteta stanovništva. Sve to, navodi Bekavac, ukazuje na potrebu znatno bolje suradnje Gradske i tijela županijske uprave.

– Svojedobno je bilo potrebno još snažnije premrežiti tijela gradske i županijske uprave u cilju promicanja zadaća definiranih razvojnom strategijom Zagrebačke županije, u prvom redu razvoj obrazovanja, zdravstva te digitalne i prometne infrastrukture kao neophodnih odrednica razvitka našeg kraja. U tim elementima Zagrebačka županija ima najveću ulogu kroz velike infrastrukturne projekte i ulaganja u spomenute djelatnosti, objasnio je Bekavac napomenuvši kako se na području Velike Gorice to, pak, ne osjeti.

Kao primjer istaknuo je da 70 000 stanovnika treba biti prioritet, a ne na začelju, prilikom pripreme i provedbe projekta širokopojasnog interneta. Također, prometnu povezanost s okolicom nazvao je rak ranom, a među problemima su neulaganje u lokalne zdravstvene ustanove te upravljanje obrazovanja koje nije u skladu s potrebama gospodarskog razvitka kraja. To, naposljetku, plaćaju građani vlastitim prihodima i doprinosima, zaključio je Bekavac.

– Građani Velike Gorice i Turopolja ne smiju biti taoci, nego zaslužuju komunikaciju između Grada i Županije koja će, u konačnici, biti na dobrobit svih nas i naše djece, a kako je utvrđeno razvojnom strategijom i prepisuje se iz godine u godinu u okviru državnom proračuna, ali se ne rješava u korist grada.

Objava MOST će inzistirati na uvođenju transparentnosti u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.