Prijava

Vaša prijava

VIDEO/FOTO: S crkve Navještenja Blažene Djevice Marije skinut zvonik

[]

Među građevinama koje su na području Velike Gorice pretrpjele znatna oštećenja je i crkva Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon što su proteklih dana trajali pripremni radovi na postavljanju skele kako bi se utvrdilo o kakvim se oštećenjima radi, danas je s crkve skinut i zvonik, koji će se u potpunosti sanirati.


Kako nam je rekao tehnički direktor Gradela, tvrtke koja izvodi radove, Juraj Vugrinović, sanacija će trajati naredna tri do četiri mjeseca.

-Nakon potresa na zvoniku su se javila puknuća, što je statički poremetilo nosivost tornja. Projekti su trenutno u izradi te bi ovog tjedna trebali biti gotovi projekti za sanaciju. Kada ih dobijemo onda ćemo polako krenuti u samu sanaciju- kazao nam je Vugrinović, otkrivši kako je nastala šteta jako velika.

-Sada prvo trebamo osigurati statičku stabilnost zidova, odnosno nosivost. Izvana je potrebno sanirati fasadu, a potrebna je i konstruktivna sanacija- o radovima će Vugrinović.
Uz pokojeg prolaznika, skidanju zvonika prisustvovao je i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

-Jedan emotivan trenutak za sve Velikogoričane, gdje je s naše katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije zbog mnogobrojnih zahvata koji ju očekuju uklonjena kupola. Dobro je što se tako brzo rješavaju stvari. Sve što je u našoj moći mi ćemo odraditi da bi što prije vratili sve naše crkve i kapele u prvobitno stanje- istaknuo je Ačkar.

Već danas poslijepodne v.d.gradonačelnika i župnici goričkog dekanata imaju sastanak u Ministarstvu kulture, gdje će ih primiti pomoćnica Marica Mikec, kako bi se dogovorili daljnji koraci i sredstva za potrebnu sanaciju nastradalih objekata na goričkom području.

Objava VIDEO/FOTO: S crkve Navještenja Blažene Djevice Marije skinut zvonik pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.